Emlékünnepség a börtönben - Erdő Péter is misézett és koszorúzott

Szerző: Nagy Márta, Nyikos Péter / Kisalföld Napilap

Link: http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/emlekunnepseg_a_bortonben_-_erdo_peter_is_misezett_es_koszoruzott_-_foto/2422204/

Dátum: 2015.03.19.
Mindszentyt a hit és az imádság vezette, de mindig figyelt a körülötte élőkre is – foglalta össze karizmatikus elődjéről véleményét Erdő Péter bíboros csütörtökön Sopronkőhidán, a Mindszenty József halálának negyvenedik évfordulóján rendezett emlékünnepségen.

Hamarosan új köztéri szobra áll Mindszenty Józsefnek, a magyar katolikus egyház egyik legkarizmatikusabb vezetőjének Esztergomban – árulta el a Kisalföldnek Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek, aki a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben celebrált szentmisét Mindszenty emlékére.

A negyven éve elhunyt bíboros-hercegprímás halálának évfordulóján a büntetés-végrehajtás és az egyház magas rangú tisztségviselői emlékeztek Mindszenty Józsefre, aki világszerte a katolikus magyarok egyik legelismertebb személyisége. Nevéhez fűződik például az a tiltakozó levél, amelyet az ország elpusztítása és a zsidóüldözés ellen fogalmaztak meg a dunántúli püspökök.

A levelet személyesen adta át Szálasi miniszterelnök-helyettesének. Két hét múlva papjaival együtt letartóztatták. Sopronkőhidán raboskodott, majd az Isteni Megváltó Leányai apácarend soproni kolostorában házi őrizet alatt tartották. Mindezt V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, valamint a Magyar Mindszenty Alapítvány vezetői is megemlítették a csütörtöki emlékünnepségen, aminek része volt a börtön falán elhelyezett emléktábla megkoszorúzása is.

– A kerek évforduló miatt fontosnak tartottam, hogy személyesen imádkozzam ezen a megemlékezésen Mindszendtyért, és a kötelezettségeim is megengedték ezt – mondta el lapunknak Erdő Péter, hozzátéve, májusban Esztergomban, sőt, Rómában is miséznek a bíborosért.

– Mindszenty nagyon szerette az egyházát és a hazáját, de mindig figyelt a körülötte élőkre, a társadalmi változásokra is. Alakja, munkássága ma is fontos üzeneteket hordoz a világ keresztényei számára, ezért is fontos, hogy gondozzuk örökségét – jelentette ki Erdő Péter.


Címke:   Sopronkőhida Mindszenty József emlékünnep