A börtönmisszió APAC körletei a cellából a családhoz vezetnek

Szerző: OrientPress Hírügynökség

Link: http://www.orientpress.hu/140844

Dátum: 2015.03.20.
Már összesen három APAC körlet működik Magyarországon, amelyek a keresztény reszocializációt teszik lehetővé a büntetés-végrehajtási intézményekben. A körletben humánus szabályozás mellett színes programok várják az ide kerülőket és többször találkozhatnak családjukkal is. A nemzetközi és hazai példák is azt mutatják: a körletből szabadulók között rendkívül alacsony a visszaesők száma - mondta el Roszík Gábor, a Magyar Testvéri Börtöntársaság elnöke a Rádió Orient műsorában.

A 70-es években S?o José dos Campos börtönét a bezárás fenyegette. A helyi börtönmisszió vezetői kezdeményezték, hadd vehessék át a börtön működtetését, melyre engedélyt is kaptak. A börtön személyzete, de maguk az őrök, s végül a parancsnok is elhagyta az intézményt – az fegyházat átvette a börtönmisszió.

A fogvatartottakból közösség formálódott, belső önkormányzatokat alakítottak ki. Az alacsonyabb biztonsági fokozatban lévő rabok feladata volt például estére bezárni a magasabb biztonsági fokozatban lévő társaikat. Évekig működött így az intézmény, s az innen szabadulók mindössze 6 % került újra börtönbe, míg Brazíliában akkor ez az arány 70 % körüli volt. Ez a börtön lett az APAC-körletek mintája.

Mi az az APAC körlet?

(Association for the Protection and Assistance of the Condemned – Szövetség az Elítéltek Védelmére és Támogatására)

Az APAC rendszer filozófia, iránymutatás – mondta el rádiónkban Roszík Gábor, a Magyar testvéri Börtöntársaság elnöke, evangélikus lelkész. Az APAC-szellemiség hisz abban, hogy lehet más módszerrel is közelíteni a fogvatartottakhoz.

A brazil példa világszerte követőkre talált és a Magyar Testvéri Börtöntárságnak köszönhetően már hazánkban is három ilyen körlet működik egy-egy magyar börtönben. A fogvatartottak kérhetik, hogy APAC körletbe helyezzék őket – általában nagy a túljelentkezés. Az itt élők vállalják, hogy betartják a körlet szabályait és részt vesznek a szervezett programokon. Ígéretet tesznek arra is, hogy megváltoztatják az életüket, jogkövető magatartást folytatnak és hasznos részei lesznek a társadalomnak. Cserébe otthonossá tehetik szobájukat (szőnyeg, virág, akvárium és képek is kerülhetnek a szobákba) és egy extra családi beszélőt is kapnak – ismertette a börtönmisszó vezetője.

A családok megerősítése kiemelt feladat

'Igyekszünk olyan fogvatartottakat kiválasztani, akik jó kapcsolatot ápolnak családjukkal, vagy legalább egy még élő kapcsolatuk még van' – közölte Roszík atya. Hozzátette: az APAC filozófiának nagyon fontos része a család, a misszió minden eszközzel segíti a családi kapcsolatok erősítését.

'Hatalmas megtartó erő, ha valaki a börtönből vissza tud térni a családjához. A statisztikák szerint ebben az esetben hatszor kisebb annak a valószínűsége, hogy újra börtönbe kerül, szemben azzal, aki nem tud családjához visszatérni' - húzta alá a Börtöntársaság elnöke.

A börtönökben havi egy körülbelül másfél órás beszélő jár a fogvatartottaknak, emellett az APAC körletben élők plusz egy családi beszélőre jogosultak, ennek hossza akár négy óra is lehet. Óriási jelentősége van – fogalmazott Roszík Gábor – hiszen a családnak lehetősége van megbeszélni a problémákat, tervezni a szabadulás utáni életet. Ezek lelki alkalmak is, a jelenlévők együtt énekelnek, elmélkednek – tette hozzá.

Az APAC körletben élők minden napot munkával töltenek, majd délután kezdődnek a változatos programok: Bibliaóra, filmnézés, beszélgetőestek zajlanak, de működik énekkar is a körletben, és gyakran közös főzést is szerveznek – mindezt a közösségi szobában.

A szeretet sem a börtönben sem máshol nem luxus, mindenkinek mindennap kijár, még akkor is ha bűnözőről van szó, mert egyedül a szeretet képes megérinteni a legkeményebb embert is – véli Roszík atya. A börtöntársaság mottója: 'Öld meg a bűnt, de szeresd az embert.' A misszióban részt vevők a fogvatartottaknak is elviszik az örömhírt: létezik bűnbánat és bűnbocsánat. Isten szereti teremtményeit, még akkor is ha bűnt követtek el, és Őfelé fordulva adott a változás lehetősége is.

Már a jogi háttér is biztosított


Az első APAC körlet 2008-ban Vácon még úgy alakult, hogy a törvényi szabályozás megnehezítette létrehozását. Azóta a Börtöntársaság kidolgozta az APAC körlet feltételrendszerét, működési szabályzatát, tanulmány is született róla. A január elsején életbe lépett az új büntetés-végrehajtási kódex már lehetővé teszi egy ilyen körlet létrehozását, ami Roszík Gábor szerint óriási eredmény.

Egy évvel ezelőtt felcsillant annak a lehetősége is, hogy a vácin kívül további APAC körletek nyíljanak egy uniós pályázat keretében. Azonban több börtön vezetője is érdeklődést mutatott, így már további két körlet is megnyílt – Tiszalökön és Pálhalmán. A Börtönmisszió célja, hogy további körletek nyílhassanak.

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg.
 

Címke:   APAC vallás hitélet keresztény körlet riport