Katolicizmus és halálbüntetés? Ferenc pápa téved?

Szerző: Avery Dulles SJ, Szilvay Gergely / mandiner.hu

Link: http://kereszteny.mandiner.hu/cikk/20150323_szilvay_gergely_katolicizmus_es_halalbuntetes_ferenc_papa_teved

Dátum: 2015.03.23.
Ferenc pápa azt reméli, hogy hamarosan minden büntetési rendszerből törlik majd a halálbüntetést. De a pápa magánvéleménye nincs összhangban a katolikus tanítás hagyományával és a hivatalos katekizmussal.

„A halálbüntetés az emberi élet, Isten ajándékának szentsége elleni sértés. Büntetőjogi szempontból is kudarc, mert az igazságot sohasem érhetjük el egy ember megölése által” – foglalt állást Ferenc pápa, amikor március 20-án fogadta a a halálbüntetés elleni nemzetközi bizottság küldöttségét. Ferenc pápa hangot adott annak a reményének is, hogy hamarosan minden büntetési rendszerből törlik majd a halálbüntetést.

Sokan mint az egyetlen autentikus és elfogadható keresztény álláspontot fogják ünnepelni Ferenc pápa véleményét. Sajnos azonban Ferenc pápa magánvéleménye nincs összhangban a katolikus tanítás hagyományával és a hivatalos katekizmussal. Ez derül ki rendtársának, a néhai Avery Dulles SJ bíborosnak a First Things 2001 áprilisi számában megjelent tanulmányából, ami hamarosan nyomtatásban is olvasható lesz a Miles Christi évkönyv 2015-ös tanulmánykötetében.

A teljes cikket és Dulles bíborosnak a halálbüntetés és a katolicizmus viszonyáról szóló tanulmányát a mandiner.hu oldalán olvashatják.

Címke:   halálbüntetés egyház katolicizmus vélemények