126 elítélt hamarosan nagyon fog örülni

Szerző: Serdült Viktória, Fotó: Szabó Gábor / Origo

Link: http://www.origo.hu/itthon/20150323-126-elitelt-hamarosan-nagyon-fog-orulni.html

Dátum: 2015.03.23.
Rohamtempóban épülnek az újabb és újabb börtönférőhelyek Magyarországon, de szakértők kizártnak tartják, hogy a kormány betartsa 2019-re vállalt kötelezettségeit. Az Emberi Jogok Európai Bírósága ráadásul csak fél évet adott Magyarországnak, hogy akciótervet dolgozzon ki a börtönök nagy részére jellemző zsúfoltság enyhítésére.

Fehérre festett falak, kifogástalan állapotban lévő mellékhelyiség, tévé a falon és a lehetőségekhez képest kényelmes ágyak – ez a teljesen átépített martonvásári börtön. A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet új épületét 330 millió forintból újították fel és hétfő délelőtt adták át. Rabok csak pár hét múlva lakhatnak benne, mindannyian alacsony biztonsági kockázatba sorolt, külső munkahelyeken dolgozó elítéltek lesznek.

Rabok dolgoztak rajta

A martonvásári ingatlan 2000 óta lakatlan volt, csak raktárnak használták. Az épületet 1985 márciusában vette meg a büntetés-végrehajtás, egészen 1994-ig szigorított javító-nevelői munka folyt benne, később a baracskai intézet telephelye lett.

Az épületet az elmúlt hónapokban rabok segítségével újították fel, összesen 10 ezer órát dolgoztak rajta. Az ide kerülők sem csak a falat fogják bámulni, a tervek szerint mindannyian dolgoznak majd, ezért is volt lényeges a börtön elhelyezkedése, hiszen az M7-es autópálya közelsége miatt bárhova könnyen el tudják őket szállítani.
Szabó Gábor Origo felvétele Martonvásár átadás

Címke:   Martonvásár Baracska férőhelybővítés átadás