Küszködő városok, kérjetek börtönt!

Szerző: Janecskó Kata, Német Tamás, Fotó: Bődey János / Index

Link: http://index.hu/belfold/2015/03/23/tiszalok_borton_bortonepites_belugyminiszterium/

Dátum: 2015.03.23.
Tiszalök lehet a példaképe azoknak a magyar városoknak, ahol fontolgatják, beszálljanak-e az ötszáz férőhelyes új börtönökért folyó versengésbe. Az önkormányzatok március végéig pályázhatnak ingyen felajánlott telkükkel a belügynél. Tiszalökön hét éve nyílt meg az új börtön, a helyiek szerint pénzt, munkahelyeket, forgalmat, állásukat sikeresen megőrző pedagógusokat és túlélő vasútvonalat köszönhet neki a város. Azt mondják, alaptalan félteni a közbiztonságot: se a rabok, se a látogatóik nem zavarnak sok vizet.

„Fehér a bőre és értetlenül nézi a fém kétszázast”– innen ismerik fel a szorgalmatosi kocsmában a börtönből frissen szabadult rabot. Hét éve gyűlik a tapasztalat: 2008-ban nyílt meg a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, azóta a tiszalökiek és mellettük a szorgalmatosiak egy több mint 700 embert fogva tartó óriásintézmény szomszédjában élnek. Itt már túl vannak azon, amibe Magyarország vagy egy tucat városa készül belevágni most, hogy a Belügyminisztérium pályázaton keres telket vadonatúj, 500 férőhelyes börtönöknek.

Miközben az ország különböző pontjain paprikás hangulatú lakossági fórumokon, testületi üléseken és helyi népszavazáshoz hasonló felméréseken latolgatják, jól járnának-e egy ilyen börtönnel, Tiszalöknek a maga részéről már elég határozott válasza van. „Nem volt rossz döntés” – mondta az Indexnek az 5400 fős nyírségi város polgármestere, Gömze Sándor.

A tiszalöki börtönt 1436 méternyi, magas bástyafal veszi körbe, úgy néz ki, mint valami erődítmény. Fogház, börtön és fegyház fokozatban tartott elítéltek egyaránt vannak a falak mögött. Egy ideig itt raboskodott Damu Roland, és a helyiek azt mondják: Magda Marinkót még mindig itt őrzik.

A tiszalöki építkezésnek ugyanaz volt az oka, mint a mostani pályázatnak: a túlzsúfoltság. A bv. honlapján szereplő adatok szerint amikor 2008-ban megnyílt a 700 fős tiszalöki és a 800 fős szombathelyi új intézet, az addigi 135 százalékos zsúfoltság 120 százalékra csökkent. Most újra 140 százalék körüli az átlagtelítettség, és épp márciusban kötelezte Strasbourg egy fontos ítéletben Magyarországot arra, hogy kezdjen valamit az embertelen fogvatartási körülményeket okozó problémával.


Címke:   Tiszalök közvélemény település börtönépítés