Hangadók a rács mögött - A Rács FM az ország első börtönrádiója

Szerző: Borzák Tibor, Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld Online

Link: http://www.szabadfold.hu/aktualis/hangadok_a_racs_mogott

Dátum: 2015.03.25.
Soha nincs élő adás, minden hanganyagot öt évig kell őrizni. Kiemelten érzékenyen kell megközelíteni a nagyon erős érzelmeket kiváltó szituációkról szóló témákat. Íme néhány, a börtönrádióra vonatkozó irányelvek közül. Magyarországon elsőként a váci intézet fogvatartottjai hallhatnak rendszeresen társaik által készített műsorokat. Bepillantottunk a kulisszák mögé.

Délutáni megbeszélés a könyvtárszobában. Rabok ülik körbe az asztalt, műsorötleteket, riporttémákat dobnak be, technikai kérdéseket tisztáznak, tanácsot kérnek a gyakorlottabbaktól. Miután megvannak az elképzelések, a lehetséges interjúalanyok, következhet az engedélyek és hozzájárulások beszerzése. Ha zöld jelzést kap a stáb, elkészülnek a hangfelvételek, majd nekilátnak a laptopokon a vágásnak, és végül megszerkesztik a műsort, amelyet a büntetés-végrehajtás kijelölt segítője meghallgatás után enged adásba. Lényegét tekintve ilyen egyszerűen működik a Rács FM, az ország első börtönrádiója a váci fegyház és börtön zárt világában.

– Sorra nyíltak ki a kapuk előttünk, amikor ötletünkkel felkerestük az illetékeseket – meséli Hajdú Judit pszichológus, az Adj Hangot! Egyesület alelnöke. – Semmi vesztenivalónk nem volt, azt sem tudtuk, lehet-e egyáltalán létjogosultsága a rádiózásnak magyar börtönben, így aztán az esélytelenek nyugalmával és némi pimaszsággal felvértezve kezdtünk neki. Angliában húszéves sikertörténet a börtönrádiózás, az első adások a BBC segítségével készültek. Ma már a szigetország 130 fogvatartási intézetéből 122-ben hallhatók a nap 24 órájában műsorok.

Címke:   Vác börtönrádió szabadidő reintegráció