Békéscsaba is ajánl fel területet börtön építésére a Belügyminisztériumnak

Szerző: MTI / ÖBE

Dátum: 2015.03.26.
Békéscsaba egy négyhektáros, városszéli területet ajánl fel a Belügyminisztérium (BM) felhívására új börtön építésére - erről csütörtöki ülésén döntött a város közgyűlése.

A képviselők 11 igen és 2 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadták el a határozati javaslatot.

Szarvas Péter (független) polgármester és Hanó Miklós (Fidesz) alpolgármester szerint a beruházás gazdaságélénkítő hatással és foglalkoztatásbővüléssel járna a város számára.     Fülöp Csaba (MSZP) úgy vélte, a helyi gazdálkodók, beszállítók is lehetőséget kapnának a beruházás révén, ezért szerinte - társadalmi és gazdasági hatásvizsgálat után - támogatni kell a felajánlást.  

Szabóné Kocziha Tünde (Jobbik) azt mondta, külterületen nem jelentene veszélyt egy börtön működése. Hozzátette: garanciát szeretne viszont arra kapni, hogy a jövőben nem minősíthetik át a börtönt menekülttáborrá, mert azt nem támogatná. Erre reagálva Szarvas Péter és Hanó Miklós is közölte: információik szerint nincs szó arról, hogy menekülttábort hoznának létre a területen.   

Takács Péter (LMP) szerint viszont inkább olyan innovatív iparágakat kellene a városba vonzani, amelyeknek van múltjuk a békési megyeszékhelyen, így például a hűtőipart és az élelmiszerfeldolgozást kellene inkább újraindítani.

Kaposi László (DK) is a kifogásait fogalmazta meg, szerinte "a kormánynak nem börtönöket kellene építenie, hanem csökkentenie az elzárással fenyegetett szabálysértések számát".     A határozatban szerepel, hogy Békéscsaba közmunkát tudna biztosítani a fogvatartottak számára. A pályázatban szereplő "bérlőkijelölési jog biztosítása" pontra reagálva viszont leszögezik: a börtön személyi állományának és azok családtagjai elhelyezésének, illetve lakhatásának biztosítását a város a lakásállományának szűkössége miatt csak korlátozott mértékben tudja biztosítani.

A Belügyminisztérium pályázati felhívásában a dél-dunántúli, a dél-alföldi, az észak-alföldi, az észak-magyarországi és a közép-magyarországi régióban keres új börtön építésére alkalmas területet. A tárca szerint az 500 fogvatartottat befogadó büntetés-végrehajtási intézetekben foglalkoztatott 250 ember legalább 25 százaléka felsőfokú végzettségű lesz. A börtönöket 2017-ben kezdik építeni, az intézetek 2018-ban vagy 2019-ben kezdhetik meg működésüket.

Címke:   börtönépítés férőhelybővítés pályázat Békéscsaba