Rabok munka közben - Szimbolikus jóvátételi program ez, a társadalom javára

Szerző: Pekarek János / DH Online, duol.hu / Dunaújváros Televízió

Link: http://duol.hu/hirek/rabok-munka-kozben-1689655

Dátum: 2015.04.01.
Hat önként jelentkező fogvatartott dolgozott szerdán Baracson, a védőnői épület kifestésén. Elégedettség.

Sajátos jóvátételi program zajlik a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben: a fogvatartottak közül önként jelentkezők úgymond törleszthetnek valamit a társadalomnak a korábban elkövetett vétkekért.

Ez a jóvátétel egy európai uniós program, amit pályázati támogatással lehet megvalósítani. Ahogyan azt Bíró Attila Sándor utógondozótól, a program egyik szervezőjétől megtudtuk, ebben a szimbolikus jóvátételben a büntetésük vége felé járó rabok vesznek résznek részt, teljesen önkéntes alapon, javadalmazás nélkül.

E programban az utógondozók stratégiai szövetségese Baracs község önkormányzata, amely már korábban is helyet és alkalmat biztosított a jóvátételi munkához. Akkor a helyi Öregek Napközi Otthonát festette ki hat pálhalmai fogvatartott.

A község most a védőnői szolgálatnak helyet adó családi házban talált munkaalkalmat a jóvátételre önként jelentkező fogvatartottaknak. Várai Róbert polgármester elmondta: a ház egyik felét eddig orvosi szolgálati lakásnak használták. Erre ebben a formában a továbbiakban nem lesz szükség, ezért egyelőre úgy gondolták, hogy községi vendégházzá alakítják ezt a házrészt. Ebben az átalakításban, felújításban segítenek a pálhalmai intézet fogvatartottai. Akiket a falu önkormányzata egy ebédre is vendégül látott ebből az alkalomból.

A hat fogvatartott már büntetési ideje vége felé jár. Ezért is állnak rendszeres kapcsolatban az utógondozókkal, akik próbálják felkészíteni őket a szabadulásra, és az után is segítenek nekik, ha kérik.

Golyán József már büntetése megkezdése előtt megismerkedett a szobafestés és mázolás rejtelmeivel. A csempészés miatt elítélt férfi hónapokon belül szabadul. Számára egyszerre jelent változatosságot és gyakorlást a jóvátételi programban végzett munka.


Címke:   Pálhalma jóvátételi munka reintegráció