A pápa Nagycsütörtökön egy római börtönben: általa visszatér a remény

Szerző: sv / Vatikáni Rádió

Link: http://hu.radiovaticana.va/news/2015/04/02/a_p%C3%A1pa_nagycs%C3%BCt%C3%B6rt%C3%B6k%C3%B6n_egy_r%C3%B3mai_b%C3%B6rt%C3%B6nben_%C3%A1ltala_visszat%C3%A9r_a_rem%C3%A9ny/1134065

Dátum: 2015.04.02.
Ferenc pápa csütörtökön délután a római Rebibbia börtönbe látogat. A fegyintézet Miatyánk nevet viselő templomában mutatja be a Coena Domini szentmisét, amely során megmossa elítélt nők és férfiak lábát.

A pápa újabb jelét adja ezzel a gesztusával annak, hogy közel áll a perifériák népéhez

Nagy és örömteli várakozás előzi meg a látogatást, különösen a 300 elítélt – 150 férfi és 150 nő – között, akik részt vesznek a pápai szentmisén. A pápa újabb jelét adja ezzel a gesztusával annak, hogy közel áll a perifériák népéhez, amelynek része a börtön világa is. A figyelem jele ez, amely érezhetően megváltoztatja az emberek életét – nyilatkozta Daniela de Robert, a börtön egyik önkéntese, a római Caritas börtönbeli önkéntes szolgálatának elnöke.

A pápa üzenete, hogy ne ítélkezzünk, szívmelengető és nagyon fontos az egész keresztény közösség számára


Nápolyi látogatásakor Ferenc pápa megjegyezte, hogy senki nem mondhatja: ’én nem érdemlem meg, hogy bebörtönözzenek’. Ez a kijelentés folytonosságban áll az előző pápák szavaival: II. János Pállal, aki meglátogatta gyilkosát és megbocsátott neki illetve XVI. Benedek pápával, aki a Rebibbia börtönben találkozott és párbeszédet folytatott az elítéltekkel. Ferenc pápa mindig hangsúlyozza, hogy „ne ítélkezzünk, mert bizonyos értelemben mindannyian egy hajóban evezünk. Mindannyian egyformák vagyunk különböző sorsokkal, döntésekkel és bűnökkel, de ítélkezésre nincs szükség.” Egy olyan világban, ahol folyamatosan ítéletekkel találkozunk – a bűnügyi eljárás során, a börtönben és amikor kilép onnan az elítélt – a pápa üzenete, hogy ne ítélkezzünk, szívmelengető és nagyon fontos az egész keresztény közösség számára, amely nem mindig gondolja úgy, hogy az elítéltek meglátogatása egy szinten van a betegek meglátogatásával – mutatott rá az önkéntes.

Egy hete pénteken Via Crucis-t tartottak a Rebibbia börtönben a római Caritas elnökének, Enrico Feroci atya vezetésével, aki elhozta a lampedusai keresztet az intézetbe.

A pápa börtönlátogatása során találkozik elítélt anyákkal

A pápa börtönlátogatása során találkozik elítélt anyákkal és 3 évesnél fiatalabb korú gyermekeikkel. Ez is egy fontos gesztus, mert a nők számára a gyermekeiktől való elszakadás nagyon fájdalmas dolog. Ezek az anyák a templomban az első sorban kapnak helyet.

Ferenc pápa megerősíti az elítélteket abban, hogy nem a Föld legutolsói, hanem ugyanolyan emberek, mint mások

A Szentatya elhozza a reményt, enyhíti a mélységes magányt. Megerősíti az elítélteket abban, hogy nem a Föld legutolsói, hanem ugyanolyan emberek, mint mások, jogokkal és kötelezettségekkel és, hogy érdemes változtatni életükön – nyilatkozta Daniela de Robert, a börtön egyik önkéntese, a római Caritas börtönbeli önkéntes szolgálatának elnöke.

Címke:   húsvét pápa börtönlátogatás hitélet Olaszország