Színház a börtönben! Főpróbát tartottak a fogvatartottak

Szerző: Balázs Anett, Bucsai Ákos / Csaba TV

Link: http://www.csabatv.hu/node/4414

Dátum: 2015.04.03.
Színház a gyulai börtönben. A Békés Megyei Büntetés – végrehajtási Intézetben a fogvatartottak adtak elő társaiknak egy színdarabot. Az intézmény a Belügyminisztérium pályázatán nyert forrásból valósította meg az eseményt, mely a rabok társadalomba való visszaillesztését szolgálja.

Fegyelmezetten ülnek a rabok a börtön folyosóján. Kivételes alkalom ez, hiszen a fogvatartottak 24 órából csupán egy órát tölthetnek a cellán kívül. Az intézmény a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács pályázatán 1,7 millió forintot nyert el kulturális esemény megvalósítására.

- Ennek a pályázatnak a célja, a reintegráció, azaz a fogvatartottak visszailleszkedését próbáljuk ezzel segíteni a társadalomba. Ugye itt egy kis társaság, egy kis csoport egymásért dolgozik. Egymást segítik, próbálják a csapatmunkát erősíteni. A külső megjelenésekkel próbáljuk azt tükrözni a kívülállóknak, illetve a civil társadalomnak, hogy szeretnének visszailleszkedni a társadalomba, és egy kicsit jóvátenni azt a bűncselekményt, amit ők elkövettek a társadalom ellen – tájékoztatta Híradónkat Sal András, a Békés Megyei Büntetés – végrehajtási Intézet sajtóreferense.

A fogvatartottak Baranyi Ferenc: A lónak vélt menyasszony című vásári komédiát adták elő, melyben nagy szerepet játszik a népies humor.

A 6 fős színjátszó kör februárban kezdte meg a próbákat. Heti két alkalommal egy–egy órát vett igénybe a foglalkozás, amikor is egy szakember bevonásával drámapedagógiát tanulhattak a kör tagjai.

- Meglepően jól fogadták a feladatot. Tapasztalunk változást rajtuk. Sokkal szebben beszélnek, jobb a mozgásuk. Itt ugye a színpadi mozgást, a színpadi beszédet nagyon alapszinten de tanuljuk. Jó az egymáshoz való viszonyuk, segítőkészek egymással. Nagyon jó memóriafejlesztésre ez a foglakozás, hiszen kívülről megtanulták nagyon hamar ezt a szöveget. Úgy gondolom, hogy mindenféleképpen hasznos ez a dolog, és örömmel fogadják ezeket a foglalkozásokat – összegezte tapasztalatait Pocsai Ildikó a projekt szakmai megvalósítója.

A héten megtartott előadás volt a főpróba. A fogvatartottak ugyanezt a színdarabot április 24-én a Gyulai Vigadóban, illetve 27-én a Békéscsabai Jókai Színházban is bemutatják majd a nagyközönség előtt.

Címke:   Gyula pályázat terápia színház reintegráció