Életfogytigból, 20 év után – van újrakezdés?

Szerző: B. Imre Julianna, Fotók: Kecskeméti Krisztina / Oros Café

Link: http://oroscafe.hu/2015/04/03/bujdoso-eletfogytigbol-20-ev-utan-van-ujrakezdes/cikk/imrejuli#more-162538

Dátum: 2015.04.03.
Korábbi életem során sokak otthonába fájdalmat, szenvedést, halált vittem. Megpróbálok úgy élni, hogy ezeknek az embereknek az áldozata ne legyen teljesen hiábavaló. Portré, Bujdosó Balázs.

A húsvét a feltámadás ünnepe a keresztény kultúrkörben. Élet és halál kérdése kerül ilyenkor előtérbe. Csak egy kicsit kell nagyobb lépést tennünk, hogy a keresztfa mellett ott találjuk a gyilkost: ő számíthat-e feltámadásra, van-e számára új élet?

Bujdosú Balázs 44 évesen, egy hónapja szabadult 20 év után a fegyházból, ahol rablógyilkosság másodrendű vádlottjaként ült. Az életfogytigból, a Szegedi Csillag börtönből, 15 évig feltételesen, a szabad életbe.

Első lépéseit követve gondoljunk bele: két évtizedig nem volt szabad döntése sok dologban. A hétköznapok mikéntje, szervezése, a hivatalok neve és funkciója, a boltok roskadozó polcai, de (döbbenet!) egy zipzár is kifoghat azon, aki elszokott a kinti valóságtól. Mást jelentett neki a valóság, a külvilág csak valami rózsaszín felhőbe burkolózott elérhetetlenség volt.

Balázs úgy fogalmaz, számára ez nem új élet, most eljutott oda, hogy lezár valamit, és egy másik életszakaszba lép, más feladatokkal. Nagyon céltudatos, „striguláz”: eltelt időt, megszerzett tudást, megfestett képet. Bent is a következetesség, a tervezettség segítette a túlélésben. Tudatosság, aminek megszületését nem tudja évhez kötni. Megváltozott bizonyos dolgokban. Ebben nagy része volt a festésnek és néhány körülötte lévő embernek. De alapvetően – meggyőződésem – vele született képességei révén áll ma is két lábbal a világban, nagyfokú önismerettel, erővel, akarattal, gerinccel. Nagy hátrányból indul: a társadalom megbélyegez, valljuk be, hiába töltötte le büntetését, a paragrafusok, az előítéletek a bőrét mindig a rácshoz fogják kötni. Hol és hogyan lehet akkor szabad? Milyen esélyekkel indul?

Most – segítőinek köszönhetően – munkája van, azzal foglalkozhat, amihez ért, és hosszú távú tervei, pontos céljai vannak. Csakúgy, mint öt évvel ezelőtt, amikor már beszélgettem vele, első – sorsfordító – kiállításakor. Egy amolyan „alkotói tanyát” akar, ahol a természet ihlette munkára a társakat összegyűjteti, hogy közösen a festészet nagyobb megbecsüléséért tehessenek. Ez ad értelmet és tartást életének. Az első kiállítás révén szembesült azzal, hogy akiknek ő adott a képei által, azokban nem rombolhatja le azt az értéket azzal, hogy megint elbukik.
– A különbség az, hogy fiatalon azt mondtam, én mindent elérek, amit akarok és ezért bármit megteszek. Ma azt mondom: ezért mindent megteszek.

Címke:   visszailleszkedés reintegráció riport