Megérné Hevesen börtönt építeni

Szerző: Faragó Zoltán / Hatvan Online

Link: http://hatvanonline.hu/hir/Megerne_Hevesen_bortont_epiteni/0/7/7383

Dátum: 2015.04.07.
A város szélén épülhetne meg a komplexum állami pénzből.

Egy, a város által biztosított négyhektáros területen épülhet fel Heves történelmének második börtöne. A létesítménynek Heves önkormányzata Pusztacsászon ajánlott helyet a börtönpályázatot uniós forrásokból megvalósító Belügyminisztérium felé. A beruházás közel lenne a 31-es úthoz, de egy úttól több száz méterrel beljebb eső ingatlant szemeltek ki erre a célra – tájékoztatott Sveiczer Sándor polgármester.

Sok város verseng a fejlesztésért, a jelentkezések április elején zárultak le. Az állam összközműves területet kér, lehet, hogy sokat nyom a döntés végső latjában majd az is, hogy a városban komoly hagyományai vannak a rendvédelmi képzésnek, amely bármikor bővíthető büntetés-végrehajtási oktatással is. Lehetőséget kell kínálni az ötszáz fogvatartott foglalkoztatására is, ennek többek között a helyi tangazdaság 220 hektárján, vagy akár az önkormányzati intézmények bázisán lenne esélye. Az önkormányzat felvállalja az infrastruktúra fejlesztését is szükség esetén – közölte a polgármester.

A beruházás nem csak börtönépítéssel jár, hanem 250 börtönőr letelepítésével is helyben, ettől a rend megerősödését, az óvodai férőhelyek bővülését lehet várni, hiszen a munkatársak nagy része értelemszerűen családostól költözne Hevesre. Sveiczer Sándor hozzátette: stabil, hosszútávú működést, új munkahelyek teremtését lehet várni a projekt sikere esetén, ahol helyi alkalmazottak is munkához juthatnak. A dolgozók helyben költenék el jövedelmük jelentős részét, erősítve a helyi gazdaságot.

Az új börtön – amennyiben Hevesre kerül – 2018 után fogadhatja az elítélteket. Az országban legutóbb épült hasonló létesítmények között a tiszalöki 700 fő befogadóképességű, 6,1 milliárd forintért 2008-ban nyílt meg. A szintén 2008-ban átadott szombathelyi fegyházat és börtönt 800 fős, nettó 7,3 milliárd forintból építették fel.

Címke:   börtönépítés pályázat önkormányzat Heves