Nyomkövetővel fél évvel korábban hazamehetnek a rabok

Szerző: Lencsés Károly, Fotó: Szabó Bernadett / Népszabadság

Link: http://nol.hu/belfold/megterul-a-nyomkoveto-1526699

Dátum: 2015.04.08.
Április elsejétől akár a büntetésük utolsó hat hónapját is otthon tölthetik az elítéltek – ha van hol lakniuk, s találnak munkát. Első körben 350 korai szabadulással számolnak. A változtatással a rabok társadalomba való visszailleszkedését segítenék, de a kriminológus nem optimista.

Hamarabb szabadulhat a börtönökből sok fogvatartott, ha viselkedésével arra rászolgált, és más feltételeknek is megfelel. A büntetések végrehajtásáról szóló törvény április 1-jétől lehetővé teszi, hogy aki első alkalommal követett el valamilyen jogsértést, s amiatt öt évnél nem hosszabb idejű börtönbüntetésre ítélték, az utolsó legfeljebb hat hónapot otthon töltheti.

A börtönökben ma mintegy 13 ezer jogerősen elítélt személyt tartanak fogva, és nagyjából negyven százalékuk először került összeütközésbe a törvényekkel, s ők általában öt évnél kevesebbet kapnak.
 
Az új szabály tehát több ezer embert érinthet, de hogy ténylegesen kiket, arról a büntetés-végrehajtási bíró környezettanulmány alapján határoz.

A pártfogó felügyelőnek a döntés előtt vizsgálnia kell az elítélt családi és lakáskörülményeit, vagyoni helyzetét, s azt is, hogy szabadulása esetén milyen esélyei vannak az elhelyezkedésre.

A reintegrációs őrizet elrendelését a fegyintézet, illetve egy alkalommal maga az érintett vagy a védője is kezdeményezheti. Ilyen kedvezményben csak az részesülhet, aki vállalja a nyomkövető viselését.

Ha valaki elhagyná a számára meghatározott területet, arról a büntetésvégrehajtás automatikusan értesítést kap, és ekkor a bírónak kell eldöntenie, hogy a magatartási szabályok olyan súlyú megsértéséről van-e szó, amely további intézkedést tesz szükségessé.

Ilyen esetben elfogatóparancsot adhat ki, s megvonhatja a kedvezményt, tehát az elítélt visszakerül a rács mögé.

A hivatalos indokolás szerint a reintegrációs őrizet célja, hogy segítse a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedését. Ezzel a lehetőséggel azonban tömegesen biztosan nem élhetnek – ezt jelzi, hogy eddig mindössze 350 eszközt szereztek be. Igaz, ez sem olcsó mulatság, mert darabja körülbelül egymillióba kerül.

Másfelől viszont így csökkenthetnék a börtönök túlzsúfoltságát, hiszen elvileg talán ezer embert is kiengedhetnének. Ráadásul a nyomkövető gyorsan megtérülő beruházás, mert

Az új szabályozás kapcsán fenntartásainak adott hangot Kerezsi Klára kriminológus. Úgy látja, a reintegrációs őrizet semmit sem ér, ha kimerül abban, hogy az elítéltre nyomkövetőt raknak. Az a kérdés – hangsúlyozta –, hogy a fél évvel előre hozható szabadításhoz kapcsolódnak-e a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedését segítő érdemi intézkedések. Vagyis: sok múlik a pártfogó felügyelői szolgálaton.

A dolog ennél persze sokkal bonyolultabb – tette hozzá –, hiszen a börtönviselt emberek visszafogadása nem kis részben a személyes kapcsolatokon múlik.
Tízmilliárdokat bukhat az állam

Súlyos gond az is – fogalmazott a kriminológus –, hogy az elítéltek jelentős részének nincs piacképes szaktudása, s e nélkül büntetlen előélettel is igen nehéz, a hátrányos helyzetű térségekben egyenesen lehetetlen elhelyezkedni.

A szakértő úgy látja, a reintegrációs őrizetet várhatóan emiatt sem alkalmazzák majd tömegesen, hiszen a szabadulás feltétele a munka is.

Címke:   reintegrációs őrizet pártfogó felügyelet vélemény