Börtön helyett otthoni őrizetbe mehetnek a fogvatartottak

Szerző: Kovács Erika / veol.hu

Link: http://veol.hu/hirek/borton-helyett-otthoni-orizetbe-mehetnek-a-fogvatartottak-1691252

Dátum: 2015.04.09.
Április elsejétől lépett hatályba az új jogszabály, amely szigorú feltételek mellett lehetővé teszi, hogy bizonyos fogvatartottak otthon tölthessék le a börtönbüntetésükből hátralévő legfeljebb hat hónapot. Ha a rendszer jól vizsgázik, az egész társadalom jobban jár – szögezte le Csonka Balázs ügyvéd.

Hozzátette: a büntetés-végrehajtásról szóló törvény módosítása több problémát próbál egyidejűleg megoldani. Tudomásul kell venni, hogy a börtönbüntetésnek nem a megtorlás a célja, hanem főként az, hogy az illető bűnelkövető „tanuljon az esetből”, visszailleszkedjen a társadalomba, dolgozzon, tanuljon! – vélekedett az ügyvéd. Hozzátette, lehetőség szerint tegye jóvá korábbi tetteit, vagy legalább próbálja meg. A börtönbüntetésnek a társadalom védelme mellett az is célja, hogy az elkövetőt jogkövető életmódhoz segítse. Csonka Balázs kiemelte, a börtönökben, fogházakban fogva tartott bűnelkövetőket szigorúan szabályozott munkával, speciális szabadidős tevékenységekkel, képzésekkel és továbbképzésekkel készítik föl a szabad életre. Az új szabályok azért születtek meg, hogy a fogságból a szabadság felé az átmenet akadálymentes és hatékony legyen, amelyhez az úgynevezett reintegrációs őrizet a „célegyenes”. - A külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy akik ilyen reintegráción esnek át, jóval kisebb arányban esnek vissza – érvelt.

Elmondta továbbá, az új jogintézmény szerint azok, akiket első alkalommal ítéltek el, öt évet meg nem haladó tartamú szabadságvesztésre, nem személy elleni erőszakos cselekmény miatt, az utolsó hat hónapot a büntetés-végrehajtási bíró által kijelölt lakásban, jellemzően saját otthonukban tölthetik. A lakást az illető személy csak oktatás, gyógykezelés, munka miatt hagyhatja el, szigorúan meghatározott és ellenőrzött körülmények között. Az őrizet helye tehát a börtön vagy a fogház helyett lehet az elkövető otthona. Az új típusú őrizetet lehet kérni, akár ügyvéd útján is, de hivatalból is vizsgálja a büntetés-végrehajtás a körülményeket.

- Csak nagyon szigorú feltételeknél lehet erről szó, olyanoknál, akik minden szempontból képesek és készen is állnak a jogkövető magatartásra. Az új rendszer remélhetően hatékonyan enyhít az embertelen börtönviszonyokon, és a költségeket is csökkenti. Az európai példák és a más országokban már kialakult és mérhető gyakorlat minden szempontból visszaigazolták a rendszer helyességét – mondta el véleményét Csonka Balázs ügyvéd. Utalt rá, a börtönök minderről tájékoztatják az érintetteket, de adott esetben szakember véleményét is kérhetik.

Címke:   reintegrációs őrizet Bv. törvény visszailleszkedés