Ketten még alszanak alattad..., zsúfolásig megtelt a kaposvári börtön

Szerző: Vas András / SONLINE

Link: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/ketten-meg-alszanak-alattad-zsufolasig-megtelt-a-kaposvari-borton-606641

Dátum: 2015.04.16.
Tavaly két, tavalyelőtt egy, 2012-ben szintén két esetben kellett felhívást tennie a megyei börtön felé a somogyi főügyészségnek az elkülönítési szabályok megsértése miatt. Ezek, illetve a túlzsúfoltság miatt három év alatt nyolc panaszos fordult a vádhatósághoz – nem minden esetben megalapozottan.

A magyar átlagnál is zsúfoltabb a kaposvári megyei börtön, írtuk egy hónapja: míg a hazai átlagtelítettség 140 százalék, addig a somogyi bv-intézetben mindez 152. A számok azért kerültek elő, mert az Emberi Jogok Európai Bírósága hat magyar fogvatartott ügyében mondta ki: sérti a megalázó vagy embertelen bánásmód tilalmát, hogy túlzsúfolt cellákban tartják őket fogva. A meghatározott kártérítés mellett Magyarországnak az ítélet jogerőre emelkedésétől számított fél éven belül menetrendet kell kidolgoznia, hogyan szünteti meg az egyezményt sértő állapotokat.
A törvény szerint elítéltenként lehetőleg hat köbméter légtér és legalább három, nők és fiatalkorúak esetében három és fél négyzetméter mozgástér kell, hogy jusson. Az előzetes letartóztatottakat fejenként tíz köbméter légtér és négy négyzetméter mozgástér illeti meg elvileg. Miután a kaposvári megyei börtön nem letöltőház, elítéltek jellemzően csak a bv-intézet belső munkásai, így főként az előzetesekkel kapcsolatos előírások betartása okozhat problémát.

–  A börtön létszámhelyzetéről, telítettségéről a bv-intézet tud pontos képet adni – mondta Fekete Róbert a főügyészség sajtószóvivője –, de ezt nyilvánvalóan az éppen aktuális letartóztatások száma, illetve az elítéltek szállítása is befolyásolja.
A főügyészség havonta kétszer tart vizsgálatot a börtönben, ilyenkor minden alkalommal vizsgálják a börtön telítettségét, zsúfoltságát, valamint az elhelyezési és elkülönítési szabályok betartását, illetve felveszik az ezekkel kapcsolatos panaszokat. Az elmúlt három évben összesen nyolc panaszos fordult az ügyészséghez az elhelyezéssel és az elkülönítéssel kapcsolatos panasszal.

– Tavaly összesen 306 fogvatartottat hallgattak meg a bv-ügyészek – folytatta Fekete Róbert –, ezekből kettő olyan akadt, melyek kapcsán az elkülönítési szabályok megsértése miatt felhívást intéztünk az intézet felé. Emellett az elmúlt években néhány esetben intézkednünk kellett még, amikor egy zárkába kerültek különböző végrehajtási fokozatú elítéltek, dohányzók és nem dohányzók, előzetest helyeztek el együtt elítélttel, illetve nem vették figyelembe, hogy az enyhébb végrehajtási szabályok alatt állókat, mint például az igali bv-üdülőben dolgozó elítéltek, el kell különíteni.
Voltak panaszok, melyeket elutasított az ügyészség: egy elítélt kifogásolta, hogy harmadik emeleti ágyat tettek be neki, ahogyan a három négyzetméteres minimális mozgásterek ügyében is hasonló döntés született, mivel az elbíráláskori jogszabályi háttér ezt nem tiltotta, illetve lehetővé tette.

– A jogszabály 2014. december 31-ig csak mint lehetséges feltételt szabta meg a minimális mozgásteret, amit lehetőség szerint biztosítani kellett – magyarázta Fekete Róbert –, az Alkotmánybíróság azonban ezt a rendelkezést megsemmisítette, a mimimális mozgástér biztosítása mostanra kötelező jogszabályi előírás.

Információink szerint amúgy a kaposvári börtönkörülmények országosan a jobbak közé tartoznak. Szakemberek állítják, a zsúfoltság, elhelyezési problémák miatt szót emelő panaszosok többségét a majdani kártérítés lehetősége vezérli, s ők nem is a megyei börtönt, hanem a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát perlik. Hazai viszonylatban a túlzsúfoltságból adódó konfliktusok száma sem nagy – egy szakember szerint, ahol 6-8-10 férfit összezárnak, ott előbb-utóbb elcsattan egy pofon, vagyis ez nemcsak a börtönökre jellemző. Nemi erőszakra, fajtalankodásra kényszerítésre nagyon ritkán kerül sor, mint ahogyan vádemeléssel végződő erőszakos cselekményekre is: három éve egy fiatalkorú varrta össze cellatársa száját, bosszúból egy rokona börtönbeli bántalmazásáért.


Címke:   Kaposvár zsúfoltság ügyészség kártérítés