Megjelent a JIVE legújabb hírlevele

Szerző: JIVE / BAGázs Közhasznú Egyesület

Link: http://www.bagazs.org/projektjeink/felnott-projektek/jive/

Dátum: 2015.04.16.
E hírlevél rendszeresen beszámol az „Önkéntesek a büntető igazságszolgáltatás területén Európában" (Justice Involving Volunteers in Europe, JIVE) című projekt megvalósulásáról, továbbá hasznos információkat közöl az Európa szerte e területen tevékenykedő civil szervezetek, hálózatok és önkéntesek részére.

Részlet a 4. hírlevélből:

Egyesült Királyság: A kilépés művészete: Kutatás a Koestler Alapítvány volt elítélteket segítő művészeti mentorprogramjáról

A Koestler Alapítvány programjának kriminológiai kutatása rámutatott, hogy a volt fogvatartottak sikeresen vissza tudnak illeszkedni a közösségbe, amennyiben mentoruk segítségével kiteljesedhetnek valamilyen művészeti tevékenységben, legyen az festés, grafikai tervezés, írás vagy zene.

A London School of Economics (LSE) hat évig kutatta a Koestler Alapítvány volt elítélteket segítő művészeti mentorprogramját, melynek keretében profi képzőművészeket és írókat képeznek ki mentornak. A mentorokat olyan, pártfogó felügyelet alatt álló, szabadult elítéltekhez osztják be, akik börtönéveik alatt érdeklődni kezdtek a művészet iránt. A mentorálás egy évig is tarthat: ezalatt a mentoráltak létrehozhatják saját kiállításukat, publikálhatnak könyvet, vagy akár művészeti diplomát is szerezhetnek.

A kutatás szerint a mentorprogram hosszútávú pozitív hatással van az elítéletkre, különösen szociális készségeikre, így csökkentve a visszaesés kockázatát. A vizsgált csoportban 50 %-ról 33 %-ra esett vissza a munkanélküliség. A 94 mentorált 68 %-át súlyos erőszakos vagy szexuális bűncselekmény miatt ítélték el, s  csupán 14 %-uk esett vissza  vagy került újra börtönbe a mentorprogram ideje alatt.

A kutatás vezetője, Dr. Leonidas Cheliotis, az LSE kriminológusa elmondta: „A korábbi elítélt mentoráltak jobban kezdtek bízni saját képességeikben, erősebben küzdöttek a sikerélményekért, a jövőbeli céljaik között szerepelt, hogy ne kövessenek el újabb bűncselekményt, és elhitték, hogy nem fognak visszaesni. Ezek mind nagyon fontos eredmények, mivel az ahogy gondolkodunk és beszélünk, meghatározza jövőbeni viselkedésünket.” Egy résztvevő a mentorálása végeztével így fogalmazott: „Végre művészként látom magam, nem bűnözőként.”

A mentorprogramról itt látható videó.


Címke:   önkéntesség művészet reintegráció Anglia