Most birkák legelnek a lehetséges börtön helyszínén

Szerző: Kiss Gábor Gergő, Fotó: Schmidt Andrea / Délmagyarország napilap

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/most_birkak_legelnek_a_lehetseges_borton_helyszinen/2425790/

Dátum: 2015.04.16.
Legalább 125 új munkahelyet adna egy újonnan felépülő börtön a Tiszaszigeten és a környéken élőknek. A helybeliek közül van, aki támogatja, más rosszallja az esetleges beruházást. A helyiek megkérdezése nélkül biztosan nem döntünk - erősítette meg a polgármester.

– Tíz évig dolgozott fegyőrként a férjem a szegedi Csillag börtönben. Voltam bent nála párszor, tudom, milyen a börtönélet. Ha nem olyan veszélyes rabokat hoznának Tiszaszigetre, mint amilyenek a Csillagban vannak, szerintem elférne a külterületén egy új börtön – vélekedett szerda délelőtt a Szeged melletti kistelepülés piacán Erzsébet. A nyugdíjas asszony hozzátette: ha már munkahelyteremtő beruházásról esik szó, szerinte több tiszaszigeti örülne egy bölcsődének vagy akár egy konzervgyárnak.

Megírtuk, 500 fős börtönök felépítéséhez alkalmas területek felajánlására írt ki országos pályázatot az önkormányzatoknak a Belügyminisztérium. A március 31-én zárult pályázat előírta, hogy a felajánlott ingatlanok közül kiválasztandó terület tulajdonjogát a felajánló térítésmentesen átadja a magyar államnak. Dél-alföldi helyszíneket is kerestek azzal a feltétellel, hogy a környezet legyen felkészült a leendő börtön személyi állományának és családtagjaiknak az elhelyezésére, valamint 100 százalékos önkormányzati tulajdonban legyen. Előny, ha a leendő börtön közelében lehetőség van a fogvatartottak folyamatos intézeten kívüli, vagy intézetbe betelepülő munkáltatására.

20 beköltöző családot várnak

Ferenczi Ferenc polgármester azt mondta, a volt művelődési házban 6 faluba költöző családnak szeretnének kialakítani lakásokat, amelyek gyerekeiket a helyi óvodába és iskolába íratnák be. Összesen 20 családot szeretnének beköltöztetni a faluba. A börtönt Tiszasziget és Térvár között húznák fel önkormányzati területre. A polgármester szerint sok szegedinek is vonzó lehet a kistelepülési lét. A településvezető már környékbeli nagy cégekkel is felvette a kapcsolatot, amelyek szándéknyilatkozatot írtak alá az elítéltek foglalkoztatására. Ismételten hangsúlyozta: amennyiben alkalmasnak találják a felajánlott területet börtönépítésre, úgy minden Tiszaszigeten élő ember véleményét kikérik az ügyben.

– Ha jön a börtön, a fél falu elköltözik – hallgattuk a lehetséges beruházás egyik ellenzőjét. Dénes Romániából települt át előbb Algyőre, majd 5 éve Tiszaszigetre. A piacon árul különböző dolgokat, nem szeretné, ha a háta mögötti templomkertet és környékét elítéltek tartanák rendben. Mátyás 15 évig biztonsági őrként dolgozott: szerinte kevés ember felelne meg arra, hogy fogvatartottakat őrizzen.

Az 500 fogvatartottat befogadó büntetés-végrehajtási intézetekben 250 embert foglalkoztatnának. Úgy tudjuk, hogy a BvOP egy új börtönbe a munkavállalók felét – jelen esetben 125 embert – az intézet néhány kilométeres körzetéből próbálja toborozni. Információink szerint a leendő munkatársaknak nem kötelező hivatásos állományúnak lenni: egy néhány hetes „gyorstalpaló" után polgári alkalmazottként is segíthetik „erősítésként" az elítéltek őrzését – akár külső munkahelyeken is.

A börtönnek szüksége lesz közalkalmazottakra és sofőrökre, akiket szintén a környékbeliek közül szeretnének kiválasztani. Értesüléseink szerint az új börtönök önfenntartók akarnak lenni: épülhet például pékség is melléjük, amelynek szakembereit az elítéltek betanítására és felügyeletére megint csak az intézet közelében élők között keresik majd. Amennyiben egy település elnyeri a börtönépítés jogát, a felhúzásával megbízott vállalkozások dolgozói élénkíteni fogják gazdaságát: ott vásárolják meg ennivalójukat, tankolnak, és egyéb szolgáltatásokat vesznek igénybe.

A leendő börtön munkatársainak másik fele, a hivatásosok az ország bármely pontjáról érkezhetnek új állomáshelyükre családjukkal.

Címke:   börtönépítés pályázat közvélemény Tiszasziget