Elítéltek és macskák - zseniális rehabilitációs program indult egy börtönben

Szerző: WISH-TV / cynthya / neon.hu

Link: http://neon.hu/bulvar_rovat/eliteltek-es-macskak-zsenialis-rehabilitacios-program-indult-egy-bortonben-297499#

Dátum: 2015.04.17.
Az Indiana állambeli Pendleton fegyház márciusban indította el a különleges programot.

A sok évet börtönben töltő elítélteknek mindig nehéz dolguk van, amikor büntetésük lejártával kikerülnek a szabadba, hisz idő kell, hogy a hosszú izoláltság után újra megtanuljanak ismét társaságban lenni. A menhelyen élő felnőtt macskáknak nem könnyű otthonra találni, mivel folyamatos emberközelségre lenne szükségük ahhoz, hogy megfelelően viselkedjenek a potenciális gazdikkal. Erre a két problémára egyszerre találtak megoldást egy Indiana állambeli börtönben, ahol a macskák rehabilitálják a fegyenceket, az elítéltek meg a cicákat.

A program lényege, hogy a börtön területén kialakítottak egy nagy közösségi teret, ahol egyszerre tizenkét macskával foglalkozhatnak az elítéltek. Az ő feladatuk a cicák gondozása: az etetés, a játék, és az utánuk való takarítás. Ezzel felkészülhetnek a kinti életre, hisz ott nagy szükségük lesz a felelősségre és az empátiára, amit a macskatartás megtanít nekik. A dologból pedig nemcsak a fegyencek profitálnak: a cicáknak is megnő az esélyük arra, hogy örökbe fogadják őket, köszönhetően annak, hogy folyamatosan emberek között vannak, így megtanulják, hogy kell viselkedni a gazdi előtt.

A rehabilitációs szoba kialakítási költségének egy részét adományokból szerezte a börtön, de az elítéltek is kivették a részüket a munkából: az összes cicabútort, kaparófát és játékot ők készítették a saját kezükkel.

A börtön vezetősége szerint már most látszik a rabokon a változás. A macskák ugyanis rengeteg pozitív érzelmet váltanak ki belőlük, és sokkal nyugodtabbá teszik őket.

Zseniális ötlet!


Címke:   állatterápia rehabilitáció reintegráció USA