Borec: Szlovákia nem épít új börtönt

Szerző: TASR / Hírek.sk

Link: http://www.hirek.sk/belfold/20150420084537/Borec-Szlovakia-nem-epit-uj-bortont.html

Dátum: 2015.04.20.
A túlzsúfolt börtönök problémakörét Szlovákia nem újabb építésével akarja megoldani – jelentette ki Tomáš Borec igazságügyi miniszter. A férőhelyek számát a meglevő intézetek felújításával és az elektronikus bilincsek bevezetésével akarja orvosolni.

A Szlovák Köztársaság 2011-2020-as időszakra vonatkozó börtönökről szóló koncepciója felvetette, hogy ún. PPP-projekt útján, azaz a magánszféra bevonásával büntetés-végrehajtási intézményt épüljön Rimaszombatban. A minisztérium már ki is dolgozta a megvalósíthatósági tanulmányt. Ez is szerepel a már említett koncepció teljesítéséről szóló jelentésben, amelyről április 8-án tárgyalt a kormány.

„A börtönök fejlesztési koncepciójában azt az elképzelést fogalmaztuk meg, hogy elkészítenénk a börtönépítés PPP-projektjét, de az e pillanatban nem időszerű” – nyilatkozta Tomáš Borec igazságügyi miniszter. Ennek oka az anyagi források hiánya.

A jelentésben az áll, Szlovákia számára az elkövetkező időszakban elkerülhetetlen lesz a büntetés-végrehajtási intézetek férőhelyeinek növelése. Ennek oka azon személyek nagy száma, akik a jogerős ítélet ellenére sem kezdték meg a büntetésük letöltését, továbbá azon szlovák állampolgároknak a várható áthelyezése, akik jelenleg külföldön raboskodnak.

A Büntetés-végrehajtási Intézmények Országos Parancsnoksága (ZVJS) szóvivője, Adrián Baláž arról tájékoztatott, hogy április 1-ig 1624 jogerősen elítélt személy nem kezdte meg a büntetése letöltését. A börtönök jelenlegi telítettsége 91 százalékos, egyes intézményekben a 94 százalékot is elérheti. A vizsgálati fogságot biztosító intézetekben némileg kedvezőbb a helyzet, azok csak 77 százalékra telítettek.

Az elkövetkező években az Európai Unió tagországaiból 877 ott raboskodó szlovák állampolgárt küldhetnek át Szlovákiába – mondta az igazságügyi tárca szóvivője, Alexandra Donevová. „Ez a szám azonban még nagyobb lehet, mivel nem feltétlenül kellett tájékoztatni a hivatalainkat minden elítéltről” – fűzte hozzá.

A minisztérium úgy véli, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben kialakuló feszült helyzettel anélkül is meg lehet birkózni, hogy Közép-Szlovákia déli részén újabb börtönt építsenek. „Az egyik megoldási lehetőség bizonyos személyek elektronikus megfigyelési rendszerének a bevezetése, valamint a meglévő intézmények folyamatban levő és tervezett felújítása” – magyarázta Donevová.

A parlament márciusban megszavazta, majd Andrej Kiska államfő is aláírta az elektronikus bilincsekről szóló törvényt. A rendszer 2016. január 1-től működik majd élesben. Kezdetben összesen 2000 elektronikus bilincs lesz használatban, amelyeknek köszönhetően a bíróságok majd nagyobb mértékben rendelhetnék el a házi őrizetet, így némileg csökkenhet a börtönök zsúfoltsága.

Címke:   férőhelybővítés zsúfoltság házi őrizet Szlovákia