Árpádhalomnak kitörést jelentene a börtön

Szerző: Kovács Erika / Délmagyarország napilap

Link: http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/arpadhalomnak_kitorest_jelentene_a_borton/2427404/

Dátum: 2015.04.28.
Tiszasziget mellett Árpádhalom önkormányzata is szeretné, ha a településen börtön épülne. Munkát, infrastruktúra-fejlesztést, a szolgáltatások erősödését várnák a büntetés-végrehajtási intézménytől.

Az 530 lelkes Árpádhalom csendes, nyugodt település. Híres a kastélya, a kasvirágtermesztése. A faluban rengeteg a zöldterület, ami miatt szinte harapni lehet a levegőt. Lehet, hogy a jövőben a börtönéről is ismerni fogják – ebben reménykedik a polgármester. Nemrég megírtuk lapunkban, hogy 500 fős börtönök építésére alkalmas területek felajánlására írt ki országos pályázatot a Belügyminisztérium. Csongrád megyéből Tiszasziget önkormányzata is jelentkezett.

– Hogy jött az ötlet, hogy mi is jelentkezzünk a Belügyminisztérium felhívására? Lehet, hogy furcsán hangzik, de már a polgármesterré választásom eleje óta az a vágyam, hogy börtön épüljön a faluban – mondta Szarka Attila, és meg is magyarázta, miért vágyik pont erre.

– Tudom, jobb lenne arról ábrándozni, hogy egy autógyár telepszik meg Árpádhalmon, vagy más ipari üzem, feldolgozócég. De legyünk realisták, mennyi ennek az esélye? Semmi. A nagy cégek az autópályák közelségét szeretik. Azzal nem szolgálhatunk – fogalmazott.

– A börtön gyökeres változást hozna a település életébe, még ha ez elsőre furcsa és talán riasztó is. Legalább 250-300 embernek jelentene biztos munkahelyet, megélhetést. Beszéltem Szorgalmatos polgármesterével. A tiszalöki börtön a kis falu határától 500 méterre található. A polgármester asszony azt mondta, nekik áldás ez a létesítmény. Azóta jó néhány fiatal munkavállaló költözött családostól a településükre. A börtön dolgozói révén felpezsdült az élet. Mi is ezt szeretnénk – nyilatkozta Szarka Attila.

Sorolta: a munkahelyek mellett fejlődhetne az infrastruktúra, hiszen például az árpádhalmi és a faluba vezető utak állapotára is nagyobb figyelem fordulna. Hatással lenne a buszközlekedésre, a posta és a boltok forgalmára. Az élelmiszer-beszállítás révén a helyi gazdálkodók is profitálhatnának a dologból. – Ha csak 10-15 család telepedne le nálunk, az jót tenne az oktatási intézményeinknek is. A börtön adóbevételt is jelentene a településnek.

Szarka Attila hangsúlyozta, attól senkinek sem kellene tartania, hogy megszöknek a rabok, hiszen szigorúan őrzött intézményről van szó. Akik pedig leülték a büntetésüket, a gyakorlat szerint igyekeznek minél hamarabb minél messzebbre kerülni a börtöntől. Vagyis tőlük sem kellene tartani.

– Még a közbiztonság is javulna. Eddig hiába pályáztunk például térfigyelő kamerákra, nem nyertünk. Ha lenne börtönünk, akkor biztos azonnal megnyílna ez a lehetőség is.

A polgármester elmondta, a börtön a falu határától két-három kilométerre épülne fel, ha a Belügyminisztérium Árpádhalmot választaná egyik helyszínül. Az önkormányzat több területet is felajánlott, amelyekre elővételi joguk van. A BM szakértői már megnézték ezeket.

– Árpádhalom abban a szerencsés helyzetben van, hogy négy város közelségét élvezi: Orosházáét, Szentesét, Hódmezővásárhelyét és Szarvasét. Most várunk és reménykedünk. A börtön kitörési pont lehet a falunak.

Barátkoznak a gondolattal

Megkérdeztünk néhány helyi lakost, mit szólnának, ha börtön épülne a falu határában. Froman Róbert korábban 20 évig volt Árpádhalom polgármestere, most képviselő. – Túl sok helyi lakosnak nem jelentene munkát a börtön, hiszen a közmunkások nagy részének nincs érettségije. Úgy tudom, ahhoz, hogy valaki börtönőr legyen, kell a középfokú végzettség. Az viszont jót tenne a falunak, ha például az önkormányzat élelmiszer-alapanyagot szállíthatna a börtönbe. Akkor erre állhatna rá a közmunkaprogram. A rabok szökésétől nem félnék, nem középkori módszerekkel őrzik az elítélteket – mondta. Dékány Margitot sem zavarná, ha börtönnel gazdagodna a falu. – Elsőre kicsit fura, de meg lehet barátkozni a gondolattal. A börtönöket nagyon őrzik. Lenne munkahely. A látogatók biztos felpezsdítenék a boltok és a kocsmák forgalmát – tette hozzá.

Címke:   börtönépítés pályázat önkormányzat Árpádhalom