Ilyet ritkán látni a magyar börtönökben

Szerző: hirado.hu / Kultúrpart

Link: http://www.kulturpart.hu/szinhaz/46541/ilyet_ritkan_latni_a_magyar_bortonokben

Dátum: 2015.04.29.
Egy közel öt éves folyamat zárásaként mutatták be a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben a Vojcek című darabot a fogvatartottak közreműködésével.

Az előadás Georg Büchner Woyczek című darabját alapul véve újramesélte a történetet. Az elítéltek jó elfoglaltságnak tekintik a színészkedést. Úgy fogalmaztak, hogy az órai improvizációk során eljátszott konfliktusok segítettek számukra a mindennapi konfliktuskezelésben.

A fogvatartottak mellett az Üres Tér Színházi Egyesület tagjai is játszottak a darabban. Kerner Miklós és Kőrösi Boldizsár színészek a Kossuth Rádió Közelről című műsorában elmondták, hogy szorongással érkeztek először a börtönbe. Nehéz volt a beléptetési procedúra – tették hozzá. A közös munkát azonban tanulságosnak ítélték mindannyian.

Kőrösi Márk a darab rendezője szerint megvalósult a kitűzött cél, egy csapattá váltak. A darab olyan kérdéseket feszeget – az emberi lét alapjai, a társadalom és az egyén viszonya – , amely a börtön falain belül hatványozottabban vannak jelen – mondta a rendező.

A börtönszínház egy sajátos, reintegrációs munkafolyamat – mondta Dékány Zsolt ezredes, a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, aki a nyugat-európai tapasztalatok nyomán hat évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a színházat beengedi a börtön falai közé. Kommunikációs és kifejező készséget fejlesztenek a foglalkozások – tette hozzá. Olyan szituációk kerültek a színház adta kereteken belül feldolgozásra, amely a fogvatartottak kinti életét meghatározzák – mondta a parancsnok. Kiemelte, hogy bár a jelentkezés önkéntes alapon volt, sokan vettek részt a foglalkozásokon.

A színészi órákon tanultak megjelenik a fogvatartottak hétköznapi kommunikációjában és sokuknál alakul ki konfliktuskerülő magatartás – mesélte Dékány Zsolt. A parancsnok a program folytatását tervezi. Kőrösi Márk, az Üres Tér Színházi Egyesület rendezője azt mondta, hogy most egy két-három hónapos szünet következik, de a munka folytatásának alapjait már megépítették.

Címke:   Pécs börtönszínház bemutató reintegráció