A rend őreit díjazták a megyeházán

Szerző: Fotó: Lénárt Márton / hevesmegye.hu

Link: http://hevesmegye.hu/hu/component/content/article/214-legfontosabb-hireink/2285-2015-04-27-06-31-30

Dátum: 2015.04.24.
A Heves Megyei Közgyűlés – Czinege László rendőr ezredes, megyei rendőrfőkapitány javaslatára – 2013. április 26-ai ülésén döntött a Heves Megyei Rendészeti és Közbiztonsági Díj alapításáról. Odaítélésével Heves Megye Közgyűlésének célja, hogy elismerésben részesítse a megye közrendje, közbiztonsága, valamint a katasztrófavédelem területén kiemelkedő tevékenységet kifejtő személyeket, közösségeket és civil szervezeteket.

A megyei közgyűlés 2015. február 16-ai ülésén döntött arról, hogy idén a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, Rendészeti Igazgatóság, Közrendvédelmi Osztály, Közterületi Támogató Alosztálya, a Hatvani Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Irodája, Önkormányzati Rendészeti Osztály, valamint Juhász Attila bv. ezredes, bv. főtanácsos, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka részesül az elismerésben. A díjazottak április 24-én, a megyeháza Barkóczy termében Szabó Róberttől, a Heves Megyei Közgyűlés elnökétől, valamint dr. Barta Viktortól, Heves megye főjegyzőjétől vehették át a kitüntetést.

A díjazottak méltatása (részlet):

Juhász Attila bv. ezredes, bv. főtanácsos, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka

Juhász Attila 2007-től a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. Vezetése alatt több sikeres, elismert program is született, mint a „Börtön a városért” program, valamint a karácsonyi meseüzenet küldő program, mellyel számos társintézménynek mutatott példát. A „börtön a városért” program szervezése Juhász Attila intézet parancsnok kezdeményezésére 2008 februárjában indult. Célja, hogy az ítélet letöltése mellett a fogvatartottakat felelősségvállalásra ösztönözze, és szabadulásukat követően hasznos állampolgárai legyenek a társadalomnak. A program keretében 2010-ben országos konferenciát rendeztek Egerben valamennyi hazai büntetés-végrehajtási intézet vezetőjének részvételével. Ma már országszerte működik ez a program, több intézetben is követőkre talált.

A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben az országban elsőként Juhász Attila intézet parancsnok kezdeményezésére 2010-ben indult az „Esti mese” program, mely mára sikertörténetté vált. A projekt célkitűzése kettős volt: elsősorban a családi kötelékek fejlesztése, megerősítése, másrészt a fogvatartottak olvasási készségének, képességének a fejlesztése, de ezen túl az oktatásban való részvétel igényének felkeltése.

A program első fázisa 2010 év végén zárult, amikor 36 fogvatartott közel 70 hangüzenetet küldhetett ki a hozzátartozói részére. 2011. év elején az „Esti mese” program új céllal folytatódott tovább. Az önként csatlakozó fogvatartottak havi rendszerességgel terápiás foglalkozást tarthattak az Egri Fogyatékos Gyermekotthonban élő gyermekek részére. Az „Esti mese” program azóta is töretlenül folyik a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben.

Címke:   rendészeti díj elismerés közösség Eger