Jóvátételi munka lehet a büntetés?

Szerző: Heol.hu / HRportal

Link: http://www.hrportal.hu/hr/jovateteli-munka-lehet-a-buntetes-20150430.html

Dátum: 2015.04.30.
A vádhatóság jóvátételi munka kiszabását javasolja egy férfire, aki megharapta a feleségét, írja a Heol.hu. Bár a lehetőség a Büntető törvénykönyvben már három éve benne van, ritkán szabnak ki ilyen ítéletet, mert az alkalmazásának a gyakorlata még csak kialakulóban van.

Ezt akkor alkalmazzák, ha valaki vétséget, illetve három év szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntettet követ el. Az előírás az, hogy fennálljanak a személyi feltételei, s alaposan feltehető legyen, hogy a szankció célja így is elérhető.- mondta a lapnak dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

A jóvátételi munka mennyiségét az igazságszolgáltatás órákban határozza meg, ez 24-150 óráig terjedhet. Kiszabása esetén a bíróság egy évre elhalasztja a bűntényért járó büntetés kiszabását, s a vádlott pártfogó felügyeletét is elrendelheti.

Az elkövető a jóvátételi munkát saját választása alapján állami vagy önkormányzati fenntartású intézménynél, közhasznú civil szervezetnél, egyházi jogi személynél, illetve azok számára végezheti. A teljesítését egy éven belül igazolnia is kell. Ha minden rendben, akkor megszűnik a büntethetősége. Ám, ha az illető nem bizonyítja, hogy elvégezte a jóvátételi munkát, úgy az alapügyben a bíróság szankciót szab ki rá.

Címke:   alternatív büntetés jóvátételi munka Btk.