Szerintük tanulni soha sem késő

Szerző: Ihárosi Ibolya, Fotó: Makovics Kornél / Tolnai Népújság Online

Link: http://www.teol.hu/tolna/kozelet/szerintuk-tanulni-soha-sem-keso-608748

Dátum: 2015.04.29.
Tizenöten szereztek asztalosipari összeszerelő szakképesítést a szekszárdi börtönben. Szerdán kapták kézhez a bizonyítványukat.

A körülményekhez képest ünnepélyes keretek közt adta át Takács Róbert személyzeti osztályvezető 14 fogvatartottak, és egy már szabadult férfinak a szakmunkás-bizonyítványt szerdán délután a szekszárdi börtönben.

A simontornyai Horváth Ernő már szabad emberként tért vissza a börtönbe, ahonnan április 11-én szabadult. Már a tanfolyam második felében is csak bejáró volt. – Fontosnak tartom, hogy legyen az embernek odakint, a civil életben valamilyen szakmája, s nekem eddig csak a nyolc általánosom volt meg. Hála a Jóistennek, a nevelőnő és a projektvezető segítségével megszerezhettem a szakmát. Külön köszöntet a BV intézetnek, az országos parancsnokságnak, hogy a civil életből is vissza tudtam jönni, fogalmazott a volt fogvatartott.

Kérdésünkre elmondta azt is, segítségnyújtás elmulasztása miatt kapott egy év nyolc hónap fogházbüntetést, amelyből három hónappal korábban szabadulhatott jó magaviselete miatt. A történet lényege, hogy egyik bűntársa megvert valakit, akinek ő nem nyújtott segítséget. Minél előbb szeretne elhelyezkedni, mert mint mondta, van egy kétéves kisfia, aki miatt mielőbb talpra akar állni.

A program célja a fogvatartottak társadalmi reintegrációjának elősegítése, hozzájárulás a bűnismétlés kockázatának a csökkentéséhez, sorolta Márkus Éva projektvezető. A 2012 decemberében indult programba összesen 199 fogvatartott lépett be. Egyéni és csoportos foglalkozásokat biztosítottak három tréningciklusban kommunikációs konfliktuskezelő témakörökben. A tréningen helyzetgyakorlatokon keresztül próbálták a fogvatartottak készségeit és képességeit fejleszteni. A fogvatartottak motiváltak voltak, önhibájából senki sem morzsolódott le, csak olyanok maradtak ki, akik közben szabadultak. Az asztalosipari összeszerelő szakmai képzésébe 17-en kapcsolódtak be, 15-en tettek eredményes elméleti és gyakorlati vizsgát.

A tervek szerint idén nyáron újabb tanfolyam indul ingatlanfenntartó, karbantartó szakmában, amelyre már most folyamatos a jelentkezés. Vizsgálják a jelentkezők egészségi alkalmasságát, egyéni készségeit, s vannak persze egészen speciális szempontok, úgy mint a biztonság. Azt is figyelembe kell venni, hogy kinek, mikor jár le a büntetése.

A szekszárdi Kovács József is első, és mint hozzátette, egyben utolsó bűntényes, annak ellenére, hogy kétszer két évet kell leülnie. – Sem magammal, sem a családommal nem tehetem meg, hogy még egyszer visszakerüljek, fogalmazott. Felfüggesztve kapta az elsőt, majd ennek ideje alatt követte el azt a gazdasági bűncselekményt, ami miatt újabb két évet kapott, ezért a felfüggesztett büntetést is le kell ülnie. Kedvezménnyel még idén szabadulhat. Szerinte a tanulás soha nem késő, ezért is vágott bele, s úgy gondolja, hogy a megszerzett tudást – bárhol is szerezte meg az ember – hasznosítani lehet. 

Rozipál György oktatta mind az elméletre, mind pedig a gyakorlatra a tanulókat. Kérdésünkre elmondta, kiváló diáknak bizonyultak a fogvatartottak. Akként fogalmazott, hogy a szakképzésben eltöltött több mint harminc év alatt ilyen jól még nem érezte magát, mert példás volt a fogvatartottak affinitása, akarása, igyekezete. Nagy szeretettel és lendülettel végezte ezt a munkát, tette hozzá. Rozipál György a kisvárdai II. Rákóczi Ferenc Szakközép- és Szakiskolában dolgozott, hét évvel ezelőtt ment nyugdíjba, előtte húsz évig az intézmény igazgatója volt. A tanfolyam idejére lakást bérelt Szekszárdon.

– Majdnem három hónapot töltöttünk együtt, és olyan szinten összeszoktunk, hogy nagyon fogom őket hiányolni, fogalmazott az oktató.

Címke:   Szekszárd képzés projekt reintegráció