Nincs pénz a rimaszombati börtön felépítésére

Szerző: TASR, nr / Új Szó

Link: http://ujszo.com/napilap/regio/2015/04/29/nincs-penz-a-rimaszombati-borton-felepitesere

Dátum: 2015.04.29.
Újabb börtönre lenne szükség, de Tomáš Borec (Smer) igazságügyi miniszter bejelentette, egyelőre nem építenek további fegyházakat. Az intézmények kapacitását a meglévő épületek felújításával, valamint az elektronikus karperecek bevezetésével szeretnék növelni.

2020-ig az állam új fegyházat létesítene Rimaszombatban egy úgynevezett PPP projekt keretében. A börtön felépítésének tervét a minisztérium már kidolgozta. A rendszerváltás után bezárt rimaszombati dohánygyár több éven át üresen állt, majd az igazságügyi minisztérium tulajdonába került, amely börtönné akarta átalakítani – az akkori önkormányzat tiltakozása ellenére. A jól megközelíthető helyen, szinte a városközpontban álló gyárépület iránt egy olasz befektető is érdeklődni kezdett, és hosszas huzavona után sikerült megvásárolnia az ingatlant az igazságügyi minisztériumtól.

Ez év április elsejéig összesen 1624 törvényesen elítélt állampolgárnak kellett volna börtönbe vonulnia. A börtönök 91 százalékban megteltek, a helyzetet pedig bonyolítja, hogy 877 szlovák elítélt érkezhet haza az uniós tagállamokból a következő években. „Ez a szám még magasabb is lehet, mivel nem biztos, hogy az itthoni hivatalok minden elítéltről tudnak” – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Alexandra Donevová, az igazságügyi minisztérium szóvivője. „Az egyik megoldás az elektronikus karperecek bevezetése lehet, és a meglévő büntetés-végrehajtási intézmények felújítása is könnyíthet a helyzeten” – tette hozzá Donevová. 2016. január elsejétől 2000 elektronikus karperecet helyeznek üzembe, ezekkel az elítéltek házi őrizetben is letölthetik a kiszabott büntetést.

Címke:   zsúfoltság börtönépítés tervezet PPP Szlovákia