Pokol apró ablakkal

Szerző: Kőműves Anita / Népszabadság Online

Link: http://nol.hu/kulfold/pokol-apro-ablakkal-1531565

Dátum: 2015.05.03.
Egy több mint ezerötszáz férfi elítéltet fogva tartó börtönbe belépve a laikus számára elsőre az tűnik fel: itt nagyon sok nő van. A látszat nem csal, a börtönőrök körülbelül fele nő, erősíti meg kérdésemre John Wolfe igazgató. Szerinte ennek semmi köze a nemek közötti esélyegyenlőséghez.

Az itt dolgozó nőknek megvan a szükséges iskolai végzettségük, és jó felvételi tesztet írnak, mi kell más? „És éles helyzetben meg is tudják magukat védeni!” – mondja büszkén.

Kis gondolkodás után csendesen teszi hozzá: a fogvatartottak nagy része apa nélkül nőtt fel, az édesanyjuk vagy a nagymamájuk nevelte őket. „Nagyon jól működnek egy anyatípus irányítása alatt, hiszen csak ezt ismerik” – magyarázza.

A helyszín a marylandi Jessup Correctional Institution, az állam legmagasabb biztonsági fokozatú (supermax) börtöne.Az ötvenes éveiben járó Wolfe maga vezeti körbe a Marylandi Egyetemről érkezett csoportunkat: technikailag az ország egyik legmodernebb ilyen intézményeként írja le.
 
A helyiek által csak Jessup néven emlegetett intézményre azért is büszke az állam, mert több üzemet is működtet, ahol körülbelül háromszáz elítéltnek ad munkát. A varrodában a fogvatartottak ruhája, illetve más börtönök őreinek egyenruhája készül. A Jessupban gyártják Maryland összes autójára a rendszámtáblát, az egyik lakószárnyban pedig a legjobb magaviseletű elítéltek fogyatékkal élőket segítő kutyákat képeznek. A bútorüzem a legnagyobb, itt készül gyakorlatilag Maryland összes közintézményének a bútora.

Mivel a börtönben nem piaci bérekért dolgoznak az elítéltek, a termékekből csak közintézmények vagy nonprofit szervezetek vásárolhatnak. Az üzem igazgatója büszkén mutat egy hatalmas, vöröses színű íróasztalt is, amit „az egyetemek igazgatóinak szoktak venni”. A bútorüzemben fel sem tűnik, hogy börtönben járunk.

Címke:   intézetlátogatás supermax börtön USA Jessup