Börtönbabák bent és kint

Szerző: woman pont hu / SOS Gyermekfalvak

Link: http://wmn.hu/2015/05/04/bortonbabak-bent-es-kint/

Dátum: 2015.05.04.
Azok a magyarországi anyák, akiknek a gyerekük börtönben születik, csak az első évben tarthatják maguknál a babát. Utána a törvény szerint valamelyik rokonnál helyezik el, amíg az édesanyja nem szabadul.

Ha nincs rokon, akkor hivatásos nevelőszülők látják el a feladatot, akiknek a dolga kétszeresen nehéz, hiszen először el kell nyerniük a kisgyermek bizalmát, szeretetét, majd később el kell engedniük őket. Ugyanígy kétszeresen (sőt, sokszorosan) nehéz a börtönben született gyerekek dolga. De kutatások azt mutatják, hogy a gyerek szempontjából minden, a vér szerinti anyukával töltött hónap számít, még akkor is, ha az börtön falai között telik.

A következő videón, amely az SOS Gyermekfalvak jóvoltából készült, két hivatásos magyar nevelőszülő beszél az élményeiről, hivatásáról. A kisfilm első felében Dinókné Rácz Éva szólal meg, aki egy egészen szívbemarkoló történetet mesél el egy börtönben született kisbabáról, aki az első életévének végén, ahogy azt a törvény meghatározta, hozzájuk került. Három hónapja élt Éváékkal, amikor meglátogatták az édesanyát a börtönben. Ami ott történt, az még ma is megríkatja.

A videó után olvassátok el dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogász összefoglalóját arról, hogy milyen gyakorlatok vannak külföldön és itthon a börtönbabák elhelyezésével kapcsolatban, és a gyerekek szempontjából vajon mi (lenne) a legjobb.

Címke:   börtönbabák nevelőszülő anya-gyermek körlet