Hogyan tarthatjuk a kapcsolatot fogvatartott hozzátartozónkkal?

Szerző: gerotamas.hu/blog, Fotó: borsonline.hu / Esti Hírlap

Link: http://www.estihirlap.hu/jogi-esetek/2015/05/05/hogyan-tarthatjuk-a-kapcsolatot-fogvatartott-hozzatartozonkkal

Dátum: 2015.05.04.
Vitatkozhatnánk arról, hogy megérdemelik vagy sem, egy bizonyos: magányos a fogvatartottak élete. S nagy öröm az ürömben, ha egy-egy hozzátartozó a nehéz időkben sem hagyja magára az eltévedt lelket...

Ahhoz, hogy valakivel kapcsolatot tarthassunk a szabadságvesztése ideje alatt, a fogvatartottnak kérelmet kell benyújtania, amiben megjelöl minket – mint hozzátartozót, vagy más személyt – kapcsolattartóként. A kérelem benyújtásakor rendelkeznie kell a mi nyilatkozatunkkal, amely szerint személyes adatainkat a büntetés-végrehajtási szervezet nyilvántarthatja. Innentől kezdve élhetünk a levelezés, látogatás, csomagküldés, telefonálás lehetőségeivel, melyeknek főbb szabályait dr. Gerő Tamás ügyvéd, adójogi szakjogász segítségével gyűjtöttük össze:

- levelezés: csak papírral készített, írásos formában megjelenített, egyedi, illetve személyes jellegű közleményt tartalmazhat, mely postai úton borítékban küldhető; levélből bármennyit küldhetünk, bármilyen terjedelemben, a borítékban pedig fényképet is el lehet helyezni – azt azonban nem árt észben tartani, hogy a levelet a fogvatartott nevelője ellenőrizheti!
- látogatás: az elítélteket havonta 1 alkalommal látogathatjuk meg (a közérdekű munka és a pénzbüntetés helyébe lépő szabadságvesztést töltő elítéltek, az előzetesen letartóztatottak, továbbá az elzárásra ítéltek és a szabálysértési elzárást töltők havonta két alkalommal fogadhatnak látogatót), a látogatás tartama alkalmanként 40 perc, amelyen a  beszélgetést ellenőrzik; a látogatást megszakíthatják, ha az elítélt vagy a látogató magatartása az intézet biztonságát közvetlenül sérti vagy veszélyezteti (erről a látogatást vezető nevelő dönt)
- csomagküldés: a fogvatartott engedélyezett kapcsolattartónak küldhet, és tőlük kaphat csomagot; csomagban kizárólag olyan dolgot küldhetünk, amelyet a büntetés végrehajtási intézet engedélyez (erről pontosabb felvilágosítást az adott intézet honlapja ad)
- telefonálás: a fogvatartott saját költségére telefonálhat kapcsolattartóval, meghatalmazott vagy kirendelt védővel, és jogszabályban meghatározott hatóságokkal; a telefon használata egyénileg történik, a beszélgetést biztonsági szempontból az intézet ellenőrzi

A kissé szigorúnak tűnő feltételeknek mindenképpen próbáljunk megfelelni, hiszen az elítéltnek nagyon sokat jelenthet a kommunikációnak még ez a csekély lehetősége is, ne veszítsük hát el!

Címke:   kapcsolattartás szabályozás információ