Élet a börtönévek után – Lezárult a Szabad út a szabadulóknak! program a kalocsai fegyházban

Szerző: KaloHírek

Link: http://kalohirek.hu/hir/kalocsa/2015-05-05/42091/elet_a_bortonevek_utan_ndash_lezarult_a_szabad_ut_a_szabaduloknak_program_a_kalocsai_fegyhazban

Dátum: 2015.05.05.
„Szabadulok, mi lesz velem?” – bármilyen képtelennek is tűnik, mégis vannak elítéltek, akiknek szabadulásuk pillanatában ez a mondat elsők között csúszik ki a szájukon. Őket is segítette az a projekt, amely 2012-ben indult és idén zárul a Kalocsai Fegyház és Börtönben.

A börtönből szabadult emberek pár ezer forinttal a zsebükben nem vagy csak nehezen tudnak új életet kezdeni. Priuszuk miatt sok esetben csak feketemunkát tudnak vállalni, illetve bejelentett lakhely nélkül munkanélküli hajléktalanként tengetik életüket. Ez sok esetben visszavezet a börtönbe. Ezen a helyzeten sokáig csak egy-egy civil szervezet, alapítvány igyekezett segíteni. Épp ezért az úttörők között van a Kalocsai Fegyház és Börtön most záruló „Szabad út a szabadulóknak” címet viselő projektje, mely abban segít az elítélteknek, hogy kilépve a börtön kapuján valódi esélyt kapjanak az új életre.

A TÁMOP-5.6.1.A-11/2-2011-0006  „Szabad út a szabadulóknak – a Kalocsai Fegyház és Börtön elítéltjeinek visszavezetése a társadalomba” elnevezésű Új Széchenyi programban megvalósuló projekt pedagógus, pszichológus és lelkész bevonásával igyekezett egyénre szabott menetrend alapján felkészíteni az elítélteket a szabadulás utáni életre.

Amellett, hogy szakmát kaptak a kezükbe – textiltermék összeállítók lettek – életvezetési, tanulásmódszertani, és pályaorientációs tréningeken vehettek részt, illetve kommunikációs és jogi ismeretekkel is bővült tudásuk. A tréningeken például a munkára jelentkezés szabályaival is találkoztak az elítéltek, akiket amellett, hogy megtanítottak önéletrajzot írni is, a felvételi interjún való viselkedésre is felkészítettek – derült ki azon az április harmincadikai projektzáró rendezvénye, melyen minden részt vevő szót kapott.

Dr. Tanács Tímea a Kalocsai Fegyház és Börtön parancsnoka volt a projekt szakmai vezetője, így ő és Jéri Tamás alezredes, projektmenedzser mutatta be összegészében a projektet. De beszélt annak mentori vonzatáról Fülöp Ernő, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye irodaigazgatója, illetve pedagógiai részleteiről Kiss Enikő, a Pannon Oktatási Központ oktatási referense is. Mellettük dr. Domboróczky Zoltán, a Tomori Pál Főiskola oktatási rektor helyettese is szót kapott, hogy elmondja a főiskola projekthez kapcsolódó szerepét, illetve Máté Endre, alezredes, az Adorján Tex Kft. ügyvezető igazgatója is lehetőséget kapott arra, hogy részleteiben bemutassa cége projektben betöltött szerepét.

Többen kiemelték, az elítélteknek a szabadulás – bármennyire várták is azt, és bármennyire örülnek neki, néha mégis ijesztő feladat. A börtön zárt világa stabil pont a fogvatartottak életében. Ahonnan légüres térbe kerülhetnek, ha nincs megfelelő családi háttér vagy megfelelő baráti kapcsolat, ami kapaszkodóként szolgálhat. Épp ezért fontos a projektben részt vevők mentorálása, amely már a program kezdetétől megvalósult a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye lelkészeinek, valamint az intézet közreműködőinek köszönhetően – mondta Jéri Tamás alezredes, projektmenedzser.

A Főegyházmegyével és az Adorján-Tex Kft.-vel, a büntetés-végrehajtás egyik gazdasági társaságával konzorciumban megvalósuló program 2012-ben indult. A képzés ideje alatt a fogvatartottak varrástörténetet és ruhaipari anyagismeretet is tanultak. A gyakorlati oktatáson pedig a kézi öltések mellett a gépi varrásban is rutint szereztek.

Az egykori fogvatartottak társadalmi integrációját elősegítő projekt keretében 60 órán át pályaorientációs tréningen, 150 órán át kommunikációs képzésen, majd 40 óra tanulásmódszertan tréningen vehettek részt az elítéltek. Akik 80 órányi életvezetési és 40 órányi állampolgári és jogi ismeretet is magukba szívhattak a 2012 októberében indult és 2015 májusában záruló program keretében. A két csoportban zajló oktatás sikerességét a lemorzsolódási mutatók jól szemléltetik. A 25 fővel induló elméleti tréninget végül 24-en be is fejezték. Az az egy fő is csak a szabadulása miatt nem folytatta a tanulmányokat.

Az egy éven át tartó tréningezést aztán egy kétszer 250 órás, a Pannon Oktatási Központ által tartott szakmaképzés követte. A 2013 szeptemberében induló textiltermék összeállító képzés 30 százaléka elméleti, 70 százaléka gyakorlati oktatásból áll, melynek végén egy szoknya elkészítése volt a vizsgafeladat.

A TÁMOP-5.6.1.a-11/2-2011-0006 „Szabad út a szabadulóknak – a Kalocsai Fegyház és Börtön elítéltjeinek visszavezetése a társadalomba” című pályázat mostanra végső szakaszába ért, és szabadulásuk szerint megkezdődött a volt fogvatartottak foglalkoztatása.

A bizonyítvánnyal rendelkezők az Adorján-Text Kft.-nél álltak munkába, jelen pillanatban négyen. Közülük egy már megtalálta a számításait ott, és a pályázat által biztosított hat hónapot követően is a cégnél maradt. A többiek visszafoglalkoztatása szabadulásuk függvényében, a pályázat zárásáig volt lehetséges.

A száz százalékos támogatottságú, „Szabad út a szabadulóknak”projektre közel 86 millió forintot nyert a konzorcium.

Címke:   Kalocsa projekt képzés tréning reintegráció