Börtönmúzeum nyílt a veszprémi várban

Szerző: MTI Fotó: Nagy Lajos / hirado.hu

Link: http://www.hirado.hu/2015/05/06/bortonmuzeum-nyilt-a-veszpremi-varban/?source=hirkereso

Dátum: 2015.05.06.
A börtön történetét bemutató állandó kiállítás nyílt a veszprémi várban, a tárlaton látható a nyilasok által bebörtönzött Mindszenty József veszprémi püspök, későbbi hercegprímás egykori cellája is - mondta a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója a veszprémi börtönmúzeum megnyitóünnepségén.

S. Perémi Ágota múzeumigazgató elmondta, hogy nagyrészt rekonstruálták az egykori tárgyakat, de láthatók még korabeli eszközök is. Az állandó kiállítás része az őrbódé, a pár négyzetméteres, sivár cellák, a parancsnoki szoba, amelyben csupán egy lemezszekrény kapott helyet, a kápolna, a betyárok cellája, valamint egy szűk helyiség, ahol Mindszenty József diakónusokat szentelt fel. Az igazgató elmondta azt is, hogy a tervek szerint a közeljövőben tovább bővítik majd a kiállítást, egyebek mellett egy 1956-os emlékszobát rendeznek be.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy Veszprém olyan város, amelyben adottságai révén térben is és történelmi időben is különleges sétákat tehetünk, ennek szimbóluma a most megnyílt várbörtön is, amely a föld alatti rész harmadik szintjén kapott helyet és amely történelmi visszatekintésre is lehetőséget kínál.

Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke felidézte, hogy csupán 1984-től volt a börtönben vezetékes víz, és heti egy alkalommal lehetett csak fürdeni. Hozzátette: a viszonyokat jól jellemezte, hogy a börtön hivatalosan 55 ember befogadására volt alkalmas, de előfordult olyan időszak, amikor a létszám elérte a 250-et is. Voltak itt ártatlanul fogva tartottak, politikai, egyházi üldözöttek és gyilkosok is - vázolta a törvényszék elnöke.

Márfi Gyula érsek arról beszélt, hogy szükség van a börtönökre, de fontos, hogy az elítélteknek is megmaradhasson az emberi méltóságuk. Az érsek azt részletezte, hogy Mindszenty József veszprémi püspökként itt raboskodott nyilas fogságban 1944. november 27-étől december 22-éig, és a Mindszenty-emlékszobával veszprémi püspöki tevékenységének, valamint a raboskodásának állítanak emléket, bemutatva a püspök letartóztatásának és fogva tartásának részleteit.

A börtönmúzeum minden hétköznap látogatható, célszerű előzetesen bejelentkezni a kétóránként induló tárlatvezetésre.


Címke:   Veszprém börtönmúzeum kiállítás történet