Konyhalányképzés a kalocsai börtönben

Szerző: KaloHírek

Link: http://kalohirek.hu/hir/kalocsa/2015-05-06/42101/konyhalanykepzes_a_kalocsai_bortonben

Dátum: 2015.05.06.
Konyhai kisegítőnek tanulhattak a kalocsai női börtön fogvatartottjai az elmúlt hónapokban. Esélyt kapva így arra, hogy ne a munkaügyi hivatalban kelljen elindítaniuk új életüket.

A Kalocsai Fegyház és Börtönben másfél éve működő reintegrációs projektnek köszönhetően, 2015. április 30-án 18 női fogvatartott konyhai kisegítő szakmából sikeres vizsgát tett. A képzéssel OKJ-s bizonyítványt szereztek.

A TÁMOP 5.6.3 „A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje” elnevezésű kiemelt projekt egyik alappillére volt, hogy a projektbe önként belépett fogvatartottak piacképes szakmát szerezhessenek.

A szakmák kiválasztásánál a vezetés törekedett arra, hogy azok illeszkedjenek az adott térség felvevő piacához, ezzel is segítve, hogy szabadulásuk után minél nagyobb eséllyel kapcsolódjanak be a munka világába az egykori elítéltek.

A szakma megszerzése, a tanulás folyamata és a bizonyítvány megszerzése ugyanolyan feltételekhez volt kötve, mint a kinti életben: elméleti és gyakorlati órák váltották egymást a szakmához szükséges előírt óraszámban. A képzés az elítéltek számára ingyenes volt, sőt részvételük és tanulmányi eredményeik alapján ösztöndíjban is részesültek.

A Kalocsai Fegyház és Börtönben – az országosan kialakított rendszer alapján – 3 főből álló szakmai stáb nyújtott szolgáltatásokat a komplex segítségnyújtás érdekében. A fogvatartottak – akik folyamatosan kapcsolatban vannak a szakemberek – az egyéni és csoportfoglalkozások alkalmával például álláskeresési technikákat is elsajátíthattak, illetve személyes iratainak pótlásában is segítő közreműködést kaptak.

Ezen felül humán szolgáltatások, jóvátételi programok, szabadulásra felkészítő foglakozások is megvalósultak. A foglalkozások során, egymással és az intézettel hatékonyan együttműködve jutnak el a fogvatartottak a projektbe történő bevonástól, a készségfejlesztő tréningeken át a piacképes szakma megszerzéséig.

A szakmaképzésnek nagy jelentősége van abban is, hogy a fogvatartottak számára a tanulás, majd az azt követő sikeres megmérettetés, mint egy bizonyítvány megszerzése, önbizalmat adjon és kellő motivációt nyújtson egy új élet megkezdéséhez, és a beilleszkedés is sikeresebb lehet a szabadulást követően.

Ezek a programok a BvOP reintegrációs törekvéseivel, valamint a büntetés-végrehajtás számára meghatározott fogvatartottak teljes munkáltatásának elősegítésével is egybeesnek.


Címke:   Kalocsa képzés szakma TÁMOP reintegráció