Desszertet kért kivégzése előtt a halálra ítélt rab

Szerző: RTL Klub XXI. század, kbv / BorsOnline

Link: http://www.borsonline.hu/20150512_desszertet_kert_kivegzese_elott_a_halalra_itelt_rab

Dátum: 2015.05.12.
Soha nem hallott titkok derültek ki a szegedi Csillag börtönben végrehajtott kivégzésekkel kapcsolatban.

A szocializmusban halállal lakoltak a legsúlyosabb gazdasági bűncselekmények elkövetői, de főleg a gyilkosokat állították bitófa alá. A kedd esti XXI. században az RTL Klubon egy nevelőtiszt és egy orvos is megszólal, akik végrehajtották a halálos ítéleteket.

Földesi Tibor nevelőtiszt például irgalmat nem ismerő, veszélyes bűnözőket kísért a kivégzésükre, akik nagyon hasonlóan viselkedtek: összetörtek.

Süvöltős Mihály orvos az utolsó előtti magyarországi kivégzés egyik közreműködője volt, mint igazságügyi szakértő.

– Előírás volt, hogy a kivégzendőnek teljesen egészségesnek kell lennie, tehát tudatában kell lennie annak, hogy mi fog történni. Azt hiszem, gyakorlatilag ez a büntetés – mesélte a kamerák előtt az orvos.

A halálraítéltek alkoholt egyáltalán nem kaptak, de bármikor dohányozhattak. Érdekes módon sokan kívántak desszertet.

Hajnalban pedig jött a kivégzés.

– Akasztásnál az elítélt pár másodperc alatt elveszti az eszméletét, de a szíve még működik, akár tíz percig is – így a doktor. A bitófákat egyébként még ma is a Csillag börtön padlásán őrzik. Az igazságügyi orvos szakértő először tíz perc után, aztán többször is vizsgálta az elítéltet, hogy sikerült-e elvenni az életét. A végrehajtás szabályai szerint még két óráig a bitón kellett lógnia...


Címke:   halálraítélt kivégzés múlt riport Szeged