Apró kortyokban adagolt halál

Szerző: Szabó C. Szilárd, Fotó: Schmidt Andrea / Délmagyarország napilap

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/apro_kortyokban_adagolt_halal/2429048/

Dátum: 2015.05.12.
Magyarországon 1990-ben törölték el a halálbüntetést. Most újra napirenden van Orbán Viktor bejelentése nyomán, amivel hatalmas vihart kavart Európában a miniszterelnök. Bátyi Zoltán életpárti. A Délmagyarország egykori munkatársa Hóhércsárdás címmel írt könyvet a halálbüntetésről. Szerinte a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt ember mindennap meghal egy kicsit.

– A halálbüntetésnek nincs visszatartó ereje. Számtalan statisztika bizonyítja, hogy az USA-ban, ahol az államok egy részében van, a másikban nincs halálbüntetés, semmilyen lényeges eltérést nem tapasztalnak az életelleni bűncselekmények számában. És hogy miért nincs visszatartó ereje?
Kétféle emberölés létezik. Az egyik az erős felindulásból elkövetett emberölés, amikor a gyilkos tudata úgy beszűkül, hogy csak a tett végrehajtására képes koncentrálni, eszébe sem jut, milyen következményekkel járhat a tette. A másik az előre megfontolt szándékkal, jól megtervezetten végrehajtott gyilkosság. Ilyenkor pedig minden elkövető azt hiszi, de legalábbis reméli, hogy megússza a büntetést, nem tudják rábizonyítani a bűncselekményt – mondta Bátyi Zoltán. A jogász-újságírónak, a Délmagyarország egykori munkatársának, a Szegedi Ítélőtábla sajtószóvivőjének Hóhércsárdás címmel jelent meg könyve a halálbüntetésről.

Ne hallják, ha kiabál

– Hogy miért foglalkoztat a börtönök világa? A halálbüntetés? Rókuson nőttem fel, pár száz méterre a Csillagtól. Nagyon sok történetet, pletykát hallottam az idősebbektől a börtönről, ami beindította a fantáziámat. Azt mondták például, hogy ha nagyon berregtetik a teherautók motorját, akkor kivégzés van a Csillag akasztóudvarán. Azt mondták, azért csinálják ezt, hogy ne hallják kinn az utcán, ha kiabál, ne hallja a többi fogvatartott, mit üvölt a halálraítélt. Később kiderült, mindez igaz volt – mondta szerdán a Hóhércsárdás című könyve bemutatóján a Millenniumi Kávéházban az 59 éves Bátyi Zoltán, akinek nem ez az első kötete a börtönök világáról.

És hogy miért adta ezt a meglehetősen bizarr címet az új könyvének? – Egy fegyőr mondta el, hogy mindig Budapestről jött három ember akasztani Szegedre. A kivégzőosztag tagjai, a hóhér és két segédje olyan begyakorolt mozdulatsort mutatott be akasztás közben, mintha csárdást járnának. Azt mesélte a fegyőr, hogy biztosan nem lelték örömüket ebben, de láthatóan nem viselte meg őket különösebben az akasztás közben járt halotti tánc.


Címke:   halálbüntetés kivégzés könyv dokumentum múlt