Megjelent a JIVE legújabb hírlevele

Szerző: Audrey Alards / JIVE / BAGázs Közhasznú Egyesület

Link: http://www.bagazs.org/projektjeink/felnott-projektek/jive/

Dátum: 2015.05.16.
E hírlevél rendszeresen beszámol az „Önkéntesek a büntető igazságszolgáltatás területén Európában" (JIVE) című projekt megvalósulásáról. Az 5. számból a szexuális bűnelkövetők számára indított CoSA projektet emeljük ki.

Részlet az 5. hírlevélből:


Hollandia: CoSA - a Támogatás és Felelősség-vállalás Körei szexuális bűnelkövetők számára


Harry Nigh, a Támogatás és Felelősségvállalás Köreinek alapító atyja mintegy „véletlenül” hozta létre a mozgalmat, amikor 1994-ben Kanadában az ő helyi közösségébe szabadult egy szexuális bűnelkövető és a közösség tagjai úgy döntöttek, hogy személyre szabott támogatást fognak nyújtani a szabaduló számára.

Mi is az a CoSA, vagyis magyar fordításban a Támogatás és Felelősségvállalás Körei?

A központi tag (szexuális bűnelkövető) és a köré csatlakozó önkéntesek alkotják az úgynevezett belső kört, amely heti rendszerességgel találkozik.  A belső körben a tagok helyzete lehetővé teszi, hogy a kialakuló kapcsolatban mindenki egyenrangú legyen.A központi tagok nagyra értékelik, hogy az önkéntesek szabadidejüket áldozzák rájuk és ezért még fizetést sem kapnak. Nagyon hálásak az önkéntesek őszinteségéért, nyíltságáért és semlegességéért, melyet a beszélgetések során tapasztalnak. A legtöbb esetben a központi tagok rengeteg személyes információt osztanak meg az önkéntesekkel, és úgy érzik, hogy az önkéntesek szintén nyitottak feléjük.

A külső kör szakértőkből áll: többek között pártfogók, rendőrök, kezelőorvosok, szociális munkások alkotják.

A kör koordinátora felelős a program folyamatának szervezéséért a központi tag és az önkéntesek közötti kapcsolat létrehozásától a viselkedési változások nyomon követésén át a kockázatértékelésig. Ugyancsak a koordinátor a felelős az önkéntesek kiválasztásáért, képzéséért és munkájuk felügyeletéért, támogatásáért.

Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Audrey Alards, egy kör-koordinátor így írja le a saját élményeit a programmal kapcsolatban: „Emlékszem, hogy az egyik központi tag így mutatkozott be mindenkinek: Örülök, hogy találkoztunk, a nevem Charles, pedofil vagyok”.

Charles tudta, hogy pedofilként sosem fogadnák el, ezért megtanulta, hogyan rejtőzködhet el. Az életét azóta félelemben és magányosan élte, mert rettegett attól, hogy a közösség észreveszi majd szexuális preferenciáit.  Hogy oldja szorongását és legyen alkalma szexuális vonzalmairól nyíltan beszélni (ami hozzájárul ahhoz, hogy ne legyenek újabb áldozatai) Charles úgy döntött, hogy részt vesz a CoSA projektben.

Az önkéntesek elkezdték Charles-t támogatni abban, hogy olyan életet tudjon kialakítani a maga számára, melyben építeni tud saját ötleteire és értékeire. Charles nagyra tartja az önkéntes csoportot, és értékeli, hogy velük szabadon beszélhet. Sok támogatott tag egyszerűen csak arra vágyik, hogy legyenek körülötte olyan önkéntesek, akik jelen vannak és meghallgatják.

A Circles4EU projektben az Egyesült Királyság, Hollandia és Belgium segítette a CoSA módszer bevezetését Európa három országában: Bulgáriában, Lettországban és Spanyolországban.
Franciaország, Írország és Magyarország megfigyelőként vett részt a folyamatban és vizsgálta annak lehetőségét, hogy a módszer hogyan adaptálható saját igazságszolgáltatási rendszerébe.

További információt a projektről a www.circles4.eu weboldalon találhatnak.

Audrey Alards, LLM, Kör-koordinátor, Hollandia


Címke:   szexuális bűnelkövetők reintegráció Hollandia