A héten ünnepeljük Gruber Lajos születésének 160. évfordulóját

Szerző: Wikipédia / ÖBE

Dátum: 2015.05.19.
Gruber Lajos jogi doktor és királyi alügyész 1855. május 24-én született Pesten. 52 évesen, 1907. augusztus 12-én Budapesten hunyt el, sírja is itt található. Izgalmas börtönügyi írásainak felelevenítésével emlékezünk rá.

Élete:


Szülővárosában végezte gimnáziumi és jogi tanulmányait. Mint egyetemi hallgatónak, a közigazgatósági biráskodásról írt pályamunkáját a Pasquich-díjjal jutalmazták. A jogi doktori fok elnyerése és az ügyvédi vizsgálat letétele után Budapesten ügyvédi gyakorlatot folytatott és különösen a bűnügyi védelem terén működött. A budapesti ügyvédi kamara megválasztotta választmányi tagjának és megbízta azon felirat szerkesztésével, melyet a büntetőtörvénykönyv módosítása tárgyában az igazságügyminiszterhez intézett. 1891-ben a budapesti királyi ügyészségnél királyi alügyészszé kinevezték. A londoni Howard-Association és a párizsi Société général des prisons levelező tagja, a magyar jogászegylet választmányának is tagja volt. (Forrás: Wikipédia)

A Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívumában található Rabélelmezés című tanulmánya az ÖBE Börtönügyi irodalom válogatásában is szerepel.


Címke:   Gruber Lajos múlt börtöntörténet szakirodalom