Fegyencmesék a börtönből

Szerző: Hatala Noémi / hvg.hu

Link: http://hvg.hu/kultura/20130926_Fegyencmesek_a_bortonbol#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2013_9_26

Dátum: 2013.09.26.

A Feldmár Intézet 2011-ben indította el Mesekörét a balassagyarmati börtönben, ahol az elítéltek együtt írnak és rendeznek színdarabokat, melyeket évente kétszer előadnak családtagjaiknak vagy épp nagyobb közönség előtt. A Mesekörrel mindenki jól jár, a fegyelmi cselekmények csökkentek, és a résztvevők családi kapcsolatai is javultak.

A Feldmár Intézet Meseköre Kóródi Mária és Büky Dorottya részvételével 2011 szeptemberében kezdte meg munkáját a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben, melynek célja az elítéltek társadalmi reintegrációjának támogatása.

A Mesekör ötlete három évvel ezelőtt, A barna tehén fia című könyv írása közben merült fel Büky Dorottyában és Feldmár Andrásban. A könyv alapgondolata a mesék és az álmok szimbólumvilágának rokonsága volt, amely a beszélgetőpartnereket közös nevezőre segítheti. 2010 ősze óta a Feldmár Intézet folyamatosan indít meseköröket, ennek a programnak a híre jutott el 2011 elején a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnokához, Budai Istvánhoz, aki felkérte az intézetet, hogy dolgozzák ki a mesekör börtönre adaptált verzióját is. (A balassagyarmati börtönben uralkodó szemléletről és az elítéltek mindennapjairól készült interjúnkat itt olvashatják.)

A Feldmár Intézet a Mesekör programmal 2012. október 23-a alkalmából a Büntetés-végrehajtásért emlékérem bronz fokozatát kapta, 2013 júniusában pedig elnyerte az ERSTE Foundation Award for Social Integration nemzetközi díját.

 A Feldmár Intézet 2013 őszén indítja el a szabadultak visszailleszkedését segítő B-Terv programot. A Mesekörre épülő kezdeményezés a  büntetés-végrehajtási rendszerből frissen szabadult, családjukhoz visszatérni nem tudók számára olyan lakóközösséget hoz létre, amelyben előítéletektől mentes, asszertív kommunikáció gyakorolható.

 A felvétel megtekintése itt


Címke:   Balassagyarmat mesekör kultúra