Bűnözőket csinálnak a brazil gyerekekből

Szerző: BBC / Kőhegyi Bence / Origo

Link: http://www.origo.hu/nagyvilag/20150521-gyilkossag-fiatalkoru-bunelkovetok-borton-szigoritas.html

Dátum: 2015.05.21.
A gyilkosságokban amúgy is élen járó Brazíliában az emberölések több mint felét 18 év alattiak követik el. A fiatalkorúak börtönében fogva tartott gyerekek száma 40 százalékkal (23 ezer fővel) nőtt az elmúlt öt évben. A brazil törvényhozás bekeményített, a szociális munkások aggódnak.

Lassan ugyanannyi fiatalkorút tartóztatnak le a brazil hatóságok, mint felnőttet – írja a BBC egy előzetes kormányjelentésre hivatkozva. Ezért a parlament a büntethetőség korhatárát 18-ról 16 évre akarja csökkenteni.

Brazíliában 16 éves kortól lehet szavazni.

„Aki elég nagy ahhoz, hogy befolyásolja a politika menetét, annak elég nagynak kell lennie ahhoz is, hogy szembenézzen tettei következményeivel” – érvelnek a törvényt támogató politikusok.

Dilma Rouseff munkáspárti elnök ellenzi ugyan a tervezet, de a törvényhozás konzervatív képviselői elszántak az ügyben.

Nem lesz elrettentő hatása


A szociális munkások is felemelték a szavukat a tervezet ellen. Úgy vélik, a büntethetőségi korhatár leszállításával a gyerekek egy olyan büntető rendszerbe kerülnek be, ami amúgy sem működik megfelelően. Nem értenek egyet azzal sem, hogy a törvénynek elrettentő hatása lenne.

Ráadásul statisztikailag még több lesz a bűnelkövetők aránya, hiszen a 16 és 18 év közöttiek is belekerülnek.

Középkori körülmények

A letartóztatott fiatalok 40 százalékát betörésen kapják, de egyre nő a drogkereskedők száma is. A visszaesők aránya 70 százalék.

A törvény kritikusai ugyanakkor azt mondják, hogy a büntethetőségi korhatár leszállítása csak a következő generáció kriminalizálásához vezet.

„Középkori körülmények uralkodnak a felnőttbörtönökben – mondja Atila Roque, a brazíliai Amnesty International igazgatója. – Ha a felnőtteket és gyerekeket egy helyre rakjuk, annak katasztrofális következményei lesznek. A fiatalok számára megnő a veszélye, hogy szexuális visszaéléseknek, vagy akár kínzásoknak legyenek kitéve.”

Címke:   fiatalkorúak büntethetőség korhatára Brazília