Okafogyottá válhat a komlói börtön elleni tiltakozás

Szerző: K.E.I. (Dunántúli Napló) / bama.hu

Link: http://www.bama.hu/baranya/kozelet/okafogyotta-valhat-a-komloi-borton-elleni-tiltakozas-613003

Dátum: 2015.05.27.
Jó eséllyel összegyűlik a népszavazáshoz szükséges 3000 aláírás – de az is lehet, hogy értelme már nem lesz a voksolásnak.

Szerda délután adják le az aláírásgyűjtő íveket a börtön ellenzői a városházán. Bár Polics József polgármester arra kérte a lakókat, hogy ne írják alá azokat, valószínűleg mégis összegyűlt a szükséges, több mint 3000 aláírás. A szignók hitelességét a választási bizottság ellenőrzi majd, és ha mindent rendben találnak (általában az aláírások 20-30 százaléka formai hibás), a képviselő-testület dönt a népszavazás kitűzéséről.

Ha ez megtörténik, a komlóiak arra adhatnak választ, egyetértenek-e azzal, hogy az önkormányzat ingyen felajánlja a Mecsekfalu és Körtvélyes közötti területet az államnak börtönépítés céljából. A népszavazáson a választópolgárok felének kell megjelenni, és a megjelentek több mint 50 százalékának kell nemmel szavaznia ahhoz, hogy a börtön kérdését újra napirendre tűzzék. Akkor ismét a testület kezében lesz a döntés. A procedúra költsége több millió forint, de a tiltakozók szerint nincs már más törvényes útjuk a beruházás ellenzésére.

Az első híradások még arról szóltak, hogy a pályázatot 90 nap alatt bírálják el, a BVOP legutolsó közleménye szerint azonban már ebben a hónapban eldőlhet, hol épülnek meg az új börtönök. Ha Komló nem nyer, a népszavazás okafogyottá válhat.

Ki nyerhet?

Baranyából Komló mellett Pécs és Sellye is pályázott, a régióban Dombóvár és Bátaszék adta be jelentkezését. Mivel tudomásunk szerint több településen nem született testületi döntés a területfelajánlásról, megkérdeztük a kiíró Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, feltétele volt-e a börtönpályázat beadásának közgyűlési döntés. Amennyiben igen, és erre nem került sor, lehet-e kizáró ok az elbíráláskor. A BVOP érdeklődésünkre a mai napig nem reagált.

Címke:   börtönépítés népszavazás közvélemény