Lázár: Támadást indítottak a tényleges életfogytig ellen

Szerző: Hír TV / Magyar Nemzet Online

Link: http://mno.hu/ahirtvhirei/lazar-tamadast-inditottak-a-tenyleges-eletfogytig-ellen-1288316

Dátum: 2015.05.28.
A strasbourgi bíróság és az Európai Unió támadást indított a tényleges életfogytig tartó büntetés magyar intézménye ellen. A kormány azonban ragaszkodik ehhez a legsúlyosabb büntetési tételhez – közölte Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egy konkrét esettel kapcsolatban azt mondta: Magyarország felajánlotta, hogy megadja a kegyelem lehetőségét az ilyen büntetést töltőknek, de úgy tűnik, az unió ezt nem fogadja el. A téma a jövő héten kerül a kormány elé, Lázár János azonban jelezte, hogy a kabinet ez ügyben semmilyen engedményt nem akar tenni a strasbourgi bíróságnak és az EU-nak.

„Strasbourg, illetve Brüsszel támadást indít a tényleges életfogytiglan magyar intézménye ellen annak ellenére, hogy 53 fő rendkívül súlyos bűncselekményt elkövető ember ül ma tényleges életfogytiglan büntetését töltve, és annak ellenére, hogy egyébként tényleges életfogytiglan van Nagy-Britanniában, Hollandiában, Bulgáriában, Szlovákiában és Svájcban is. Tehát egyelőre nem arról van szó, hogy itt a halálbüntetés lenne napirenden, hanem arról van szó, hogy a magyar közbiztonságot érdemben befolyásoló tényleges életfogytiglan mint visszatartó erő is megkérdőjelezésre került Strasbourg, illetve Brüsszel által” – jelentette ki Lázár János.

Címke:   halálbüntetés közbiztonság EU véleménykülönbség