A brazil férfi, aki kiállt a fiatalkorú bűnözők mellett

Szerző: BBC / Donna Bowater, Priscilla Moraes, Fotó: Marco Zaoboni / latin-amerika.hu

Link: http://www.latin-amerika.hu/hirek/erdekes/2736-2015-05-28-13-01-20

Dátum: 2015.05.28.
A fiatalkorúak börtönében fogva tartott gyermekek száma az utóbbi öt évben Brazíliában csaknem 40 százalékkal, 23 ezer főre emelkedett. A fiatalkorúak őrizetbe vételének növekedése hasonlóan alakul a felnőttekéhez, derül ki a brazil kormány által kiadott előzetes adatokból.

Az őrizetben lévő fiatalkorúak száma könnyen tovább emelkedhet, ha elfogadják azt az új törvényt, ami a büntethetőség alsó korhatárát 18 évről 16 évre szállítaná le. Erről most a parlamenti képviselők döntenek, miután egy bizottság megállapította, hogy a nagykorúság korhatárának csökkentése nem alkotmányellenes.

A tervezet támogatói azt hozzák fel érvként amellett, hogy egy 16 éves személyt is felnőttként bíróság elé lehessen állítani, hogy ez a lépés elrettentő lesz és csökkenti majd a büntetlenség érzetét.

Középkori körülmények


A letartóztatott fiatalok körülbelül 40 százaléka rablást követ el, de növekszik azon tinédzserek száma is, akik a kábítószer-kereskedelembe keveredtek bele.

Az országban magas, 70 százalék körüli a visszaesők aránya.

A tervezet bírálói azonban azt mondják, hogy a büntethetőség korhatárának csökkentése egy új generáció kriminalizációjának veszélyét hordozza magában.

„A brazíliai felnőtt börtönökben középkoriak a körülmények” – mondja Atila Roque, az Amnesty International brazíliai igazgatója.

„Katasztrófa lenne abból, ha összezárnák a felnőtteket és a fiatalkorúakat; a fiatalok veszélyben lennének a rossz körülmények között működő, túlzsúfolt börtönrendszerben, amelyben gyakoriak a szexuális visszaélések és a kínzások, és embertelen viszonyok uralkodnak.”

Ügyvédek azt mondják, hogy nincsenek jogi érvek a korhatár leszállítása mellett, a szociális munkások pedig a gyerekek elvadításától tartanak.

Nevelés kontra büntetés

Adalberto Telés Márques, aki egy díjakkal is elismert reszocializációs otthont működtet fiatalkorú bűnözők számára az ország északnyugati részén fekvő Recifében, úgy fogalmaz, hogy a gyerekeket az a veszély fenyegeti, hogy „sérült áruvá” redukálják őket.

Azt is mondja, hogy a gyerekek nem annyira elkövetői, mint inkább áldozatai az erőszaknak. „A tinédzserkorúak által elkövetett bűncselekmények a teljes bűnözés 0,5 százalékát teszik ki, de sokkal egyszerűbb büntetni a gyerekeket, mint nevelni őket.”

Márques úgy véli, hogy a brazil börtönrendszer nem tudja rehabilitálni a fiatalkorú bűnözőket, amit ő próbál megvalósítani Case Jaboatao Projektjével.

Az általa működtetett otthonban a fiatalkorú bűnözők nyolcfős házakban laknak, ahelyett, hogy egy hagyományos pavilonszerű fogva tartó központba lennének bezárva.

A házak egy iskola körül vannak, ahol a hetven ott élő gyerek együtt tanul és étkezik a tanáraival. Az osztályok kicsik, tizenkettő-tizenöt fősek, és a részvételi arány száz százalékos.

A projektben helyet kapott fiatalok körében csupán kilenc százalékos a visszaesők aránya.

Pénzhiány

Marques azt mondja, hogy a jogrendszerrel az a probléma, hogy az nem gyermeknek, hanem sérült árunak tekinti a fiatalkorú bűnelkövetőket.

„Ismertem olyan tizennégy-tizenöt éves fiúkat, akik kilencvenfős drogbandát vezettek. Tizennégy évesen. Mit csináljunk? Tartóztassunk le egy tizennégy évest, és zárjuk börtönbe? A végén meg már az anyjuk méhéből visszük el őket? A bűnözés minden nap egyre több gyereket szippant be” – mondja.

Márques szerint ez nem büntetlenségi kérdés.

„A gond az, hogy a kormány nem fordít pénz ezekre a dolgokra” – mondja, a reszocializációs programok forráshiányára utalva.

És nemcsak a szociális munkások ellenzik a büntethetőség korhatárának csökkentését.

Glicia Salmeron, a Nemzeti Tanács a Gyermekek és Serdülők Jogaiért brazil ügyvédi kamara képviselője, azt mondja, hogy annak lehetővé tétele, hogy 16 éves gyerekeket bíróság elé állítsanak, a jogrendszert is aláásná.

„A vita nem arról, hogy ezeket a gyerekeket egy olyan büntetésvégrehajtási-rendszerbe küldenénk, amely nem működik” – mondja Salmeron.

„A büntethetőségi korhatár leszállítása minden már kivívott és elnyert emberi joggal ellentétes, és sérti azokat, nemcsak országos, de nemzetközi szinten is” – teszi hozzá.

Példamutatás


Dilma Rousseff brazil elnök szintén ellenérzését fejezte ki a lépéssel kapcsolatban, amit konzervatív képviselők és számos befolyásos politikus szorgalmaz.

Az képviselőház elnöke, Eduardo Cunha nyíltan támogatja a tervezett módosítást, mondván, hogy azok az emberek, akik elég idősek ahhoz, hogy szavazhassanak, ahhoz is elég idősek, hogy vállalják tetteik következményeit. „Az emberek 16 éves koruktól szavazhatnak, és a szavazás a legnagyobb felelősség, amit egy egyén gyakorolhat, mivel annak van a legjelentősebb hatása.”

Miközben a vita a képviselőházban folytatódik, Marques, akinek munkájára elmondása szerint nagy hatással volt a szenvedélyes és gondoskodó édesanyja, reméli, hogy továbbra is példaként fog szolgálni a diákjai számára.

„Ott volt az édesanyám, hogy gondoskodjon rólam és törődjön velem. Úgy gondolom, hogy ez egy módja annak, hogy visszaadjam a világnak azt, amit kaptam” – vélekedik.

„Nagyon szegény körülmények közül jövök. Nem tartom magam különlegesnek, de úgy hiszem, hogy minden lehetséges, ha az ember akarja.”


Címke:   fiatalkorúak zsúfoltság példamutatás Brazília