Anyát gyermeknapra: rendhagyó nap elíteltnek és gyermekének

Szerző: Mazurka Zita, Fotó: Berán Dániel / heol.hu

Link: http://www.heol.hu/heves/kek-hirek-bulvar/anyat-gyermeknapra-rendhagyo-nap-eliteltnek-es-gyermekenek-613197

Dátum: 2015.05.29.
Felsőtárkányban csütörtökön tizenhárom fogvatartottnak és gyermekeiknek rendezett a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és az Add a kezed Egyesület családi napot gyermeknap alkalmából.

Vidáman beszélgető családok, akik szorosan egymás mellett ülnek a padokon a Felsőtárkányi tó melletti építménynél. Külső szemlélő azt gondolhatta, valamilyen civil rendezvényt tartanak. Közelebb érve aztán feltűnnek a civil ruhában, ám fegyverrel az oldalukon álldogáló bv-őrök, s az, hogy néhányan fehér pólóban vannak. Felsőtárkányban csütörtökön tizenhárom fogvatartottnak és gyermekeiknek rendezett a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és az Add a kezed Egyesület családi napot gyermeknap alkalmából.

– Nem lehet szavakba sem önteni, mekkora örömet éreztem, amikor megláttam a gyermekeimet és az unokáimat – mesélte Erika, az egyik fogvatartott. – Negyedéve találkoztam utoljára velük, ezért ez a mai nap nagyon nagy élmény számunkra. Jó megszeretgetni őket, beszélgetni velük, s együtt nevetni. Ma itt meg is vendégelhettem őket, én terítettem meg az ebédhez. Sokat számít, hogy láthatom őket, bent is ez ad erőt, hisz értük mindent megtennék – tette hozzá.

Erikához a fia, a lánya és a két iskolás unokája jött el.
– Nagyon jó érzés volt találkozni édesanyámmal, szép a helyszín is és jó együtt lenni, beszélgetni – mondta el Szilveszter. Nővére hozzátette: – Az volt a kívánságunk gyereknapra, hogy találkozhassunk anyával, s aztán megtudtuk, az alapítvány megszervezte ezt a programot. Meg tudtuk beszélni az otthoni dolgokat, meséltem anyának az otthon maradt pici unokájáról és anya is el tudta mondani, hogy milyen bent. Remélhetőleg idén már együtt töltjük a karácsonyt, de ha nem, akkor májusban szabadul, s ezt már nagyon várjuk.

A szervezők egy kis játékkal is készültek a családoknak, hogy még közelebb hozzák őket egymáshoz. Egymásnak hátat fordítva, hátukhoz szorítva egy lufit, kezüket összekulcsolva kellett egy pályán végigmenniük minél gyorsabban. Nem ódzkodott senki, a két fős csapatok hamar összeálltak. A kis vetélkedő alatt a családok lelkesen szurkoltak egymásnak, mindenki vidáman teljesítette a feladatot, s természetesen ezután a taps és a dícséret sem maradt el.

Juhász Attila ezredes, a Heves Megyei Büntetés-végrahajtási Intézet parancsnoka elmondta: az intézet dolgozói a fogvatartottakat készítik fel a társadalomba visszatérésre, a civil szervezet munkatársai pedig az otthon maradt családtagoknak, főként a gyermekeknek nyújtanak segítséget a mindennapokban.

– Azzal a céllal szerveztük meg a mai rendezvényt, hogy azokon a gyermekeken segítsünk, akiknek az édesanyjuk börtönben van. Szerettük volna kicsit kizökkenteni a gyermekeket, s ezért szerveztük rendhagyó környezetben a családi napot, hogy ne csak a börtönben tett látogatás során találkozhassanak a szülővel. Az intézetünkben folyó komplex programtól azt reméljük, hogy egy stabil családi háttér alakul ki, s a korábbi nézeteltérések is rendeződhetnek, amik esetleg a mozgatórugóját adhatták a bűnelkövetésnek – tájékoztatott az ezredes.

Kóka Ágnes, az Add a kezed Egyesület vezetője a rendezvényen kiemelte, a probléma komplex kezelése nagyon fontos. A fogvatartottaknak számtalan programot biztosítanak az intézetben, ugyanakkor rengeteg gyermek sérült meg, s maradt egyedül. Nincs, aki válaszolna a felmerülő kérdéseikre, aki tanácsot adna, mikor szükség van rá. Az ítélet ugyanis nemcsak annak szól, aki a börtönbe kerül, hanem érinti és megviseli a családokat, a barátokat, s leginkább a gyermekeket. Éppen ezért kezdtünk el gondolkodni, mit tehetnénk, hogyan segíthetnénk nekik. A mostani egyedülálló rendezvény intimitást biztosít a gyermekek számára, maga a környezet és az is, hogy mindenki civil ruhában van. A találkozó hatalmas feltöltődést ad a fogvatartottaknak és a gyermekeknek is.

Tudta-e?

A fogvatartáshoz ma Magyarországon közel 30-40 ezer gyerek sorsa kapcsolódik. Az egri bv. intézetben egy korábban elvégzett felmérés szerint: a börtönben fogvatartott 100 nő szinte mindegyikének van gyermeke, ötven százalékuknak 14 éven aluli. Az elítélt édesanyák nagy része havonta, 29 százalékuk negyedévente, 8 százalék hetente látja, 19 százalékuk soha nem találkozik a gyermekével a fogvatartása idejében. A családok többségének 26 és 50 ezer forint közötti összegbe kerül az, hogy börtönben van a hozzátartozó, akinek a börtön előtt 10-50 ezer forint volt a jövedelme. Az adatok arra világítanak rá, hogy a fogvatartás jelentős költséggel jár, s nehéz anyagi helyzetbe hozza a kint maradt családokat. A felmérésből az is kiderült, hogy  nők csak mintegy 30-40 százaléka tudta, hogy mi van a gyerekével (problémák, iskola, barátok) és ennek a 30-40 százaléknak is csak kis része az, aki valóban mindent tud.

Címke:   Eger gyereknap Add a kezed Egyesület reintegráció