Ferenc pápa beszélgetése a „Gyermekek vonata” utasaival

Szerző: Fotó: ANSA / Vatikáni Rádió

Link: http://hu.radiovaticana.va/news/2015/05/30/ferenc_p%C3%A1pa_besz%C3%A9lget%C3%A9se_a_gyermekek_vonata_utasaival/1148004

Dátum: 2015.05.30.
Immár harmadik alkalommal érkezett a vatikáni Szent Péter vasútállomásra a „gyermekek vonata”, amellyel körülbelül 200 nehézsorsú gyermek látogatott el a Vatikánba főként a dél-olaszországi Bari és Trani városaiból, bebörtönzöttek gyermekei.

A kis utasokat az egyik szülő kísérte el, vagy ha mindketten börtönben vannak, akkor egyik nagyszülő. Az idei utazás célja, hogy erőt adjon ezeknek a nehéz terhet viselő családoknak, és megmutassa a gyermekeknek, hogy a család segít előrejutni az élet nehéz pillanataiban is. Az összejövetel témája a „repülés”, a szárnyalás volt, mint a szabadság jelképe.

A pápával való találkozóra délben került sor a VI. Pál kihallgatási terem átriumában, ahol a Szentatya játékosan elbeszélgetett a gyerekekkel. Amikor megkérdezte őket, hogy az álmaink szárnyán nagyon messzire el lehet-e jutni, a gyerekek kórusban válaszolták, hogy „bárhová”. A Szentatya tovább kérdezte őket: „milyen egy gyermek, egy fiatal, aki nem tud álmodni?” Erre ők azt kiáltották: „boldogtalan”. A pápa a gyerekekkel egyetértve azt mondta, hogy egy álmok nélküli ember szíve valóban boldogtalan, zárva van, majd megkérdezte őket, hogy milyennek képzelnek el egy ilyen zárt szívet. „Olyannak, mint a jég vagy egy kő” – mondták a gyermekek hangosan, egymás szavába vágva. Ferenc pápa ezután megkérdezte a gyermekeket, hogy mikor lesz olyan a szívünk, mint egy kő, majd a gyermekek válaszait megerősítve hangsúlyozta, hogy „amikor nem álmodunk, amikor nem imádkozunk, és ha nem hallgatjuk meg Isten szavát, akkor válik szívünk kőszívvé”. A vidám hangulatú párbeszéd után Ferenc pápa a gyerekekkel együtt elimádkozta a Miatyánkot, majd áldását adta rájuk.


Címke:   fogvatartottak gyermekei pápa Olaszország