Bűnmegelőzés a Lélekvonaton

Szerző: Fotó: Észak-Magyarország / Csontos Tibor / mixonline.hu

Link: http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=113269

Dátum: 2015.06.04.
Mintha a fogvatartottak különösen kedvelnék a "lélek" kifejezést. Az FM Rács nevű váci börtönrádió egyik rovatának címe Lélekcsengés, a minap pedig a Lélekvonat futott be a végállomásra a miskolci börtönben. De hát a két évvel ezelőtti I. Börtönszínház Fesztivál dunaújvárosi döntőjének előadásai is tele voltak lélekkel. Miként a börtönökben zajló művészetterápiák is főleg a lélekről szólnak. Ha már a bentiek odakint még el is feledkeztek róla.

A Lélekvonat nem más, mint egy sajátos bűnmegelőzési pályázat projektje, amely a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósult meg márciustól májusig. A pályázatnak az volt a bevallott célja, hogy "kreatív programok segítségével fejlessze a fogvatartottak személyiségét, szociális képességeit, az empátiát, a toleranciát". A Lélekvonat zenei és képzőművészeti foglalkozásai a fogvatartottak feltöltődését, élményszerzését, szemléletformálását, a felelősségérzet kialakítását szolgálták, a kommunikációs készség javítását, az emberi kapcsolatok jobb működtetését, a kreativitás kibontakoztatását. Szerepelt a projektleírásban az is, hogy " Az alkotás, a zene bepillantást enged az egyén belső világába, lépésenként felfedezve a kreatív folyamatok éltető erejét. Segít azoknak, akik hátrányos helyzetük, szociokulturális hátterük miatt nehezen fejezik ki érzelmeiket, nehezen öntik szavakba gondjaikat, problémáikat."

A bicepszversenyeket kezdi tehát felváltani az alkotás, amelynek szép filozófiája, hogy szabadságérzetet ad, az alkotás kiváltság és példamutatás is egyben. Még ha ezt, a fogvatartottakkal kapcsolatos előítéletek miatt odakint nem akarják érzékelni, értékelni. Még azt is kétségbe vonják, hogy mindennek bármilyen kedvező hatása lehet a bűnözők lelkére, személyiségére, már amennyiben a közvélemény összekapcsolja a személyiség és a bűnöző fogalmakat. De hát a Lélekvonat-féle bűnmegelőzési pályázatok, miként a börtönökben meghonosított művészetterápiák közvetett módon éppen ezeknek az előítéleteknek a megszüntetésére is szolgálnak.

Az Észak-Magyarország című borsodi napilap beszámolt arról, hogy a Lélekvonat zenefoglalkozásain a közös zenehallgatáson kívül a fogvatartottak énekeltek is, és a maguk készítette hangszerekkel kísérték a dalokat. A képzőművészeti foglalkozásokon pedig textilszobrokat, textilképeket és textiles technikával díszített vázákat, dobozokat készítettek, utóbbiakból kiállítást is tető alá hoztak.

Nem csupán arról van szó, hogy a fogvatartottak hasznosan és olykor értékteremtő módon töltsék el az idejüket, amivel bőven rendelkeznek odabent, hanem arról is, hogy így is beelőzzék a bűnöző életmód esetleges folytatását. A bűnmegelőzés sajátos módszereiről van szó egy speciális területen, a büntetés-végrehajtás intézményeiben. Haszna talán a visszaesők statisztikájában mérhető, és csak remélhető, hogy a börtönökben tudatosan és rendhagyó módszerekkel zajló bűnmegelőzés eredményességét tetten is lehet érni. Mindenesetre elgondolkoztató, hogy a Lélekvonat bűnmegelőzési projekt alkotói, textilszobrászai között volt egy sorozatgyilkos is.


Címke:   Miskolc pályázat Lélekvonat reintegráció