Roma Ifjúsági Bűnmegelőzési Program Balassagyarmaton

Szerző: OBH-Sajto2 / birosag.hu

Link: http://birosag.hu/media/aktualis/roma-ifjusagi-bunmegelozesi-program-balassagyarmaton

Dátum: 2015.06.04.
A Balassagyarmati Törvényszék és a Balassagyarmati Fegyház és Börtön közös programja a Roma Ifjúsági Bűnmegelőzési Program záró állomásaként.

A Balassagyarmati Törvényszék „Nyitott bíróságok” programjának kezdetektől állandó partnere a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, az együttműködés keretében a két intézmény egy bűnmegelőzési programot is kidolgozott. 2015. június 3. napján a Balassagyarmati Fegyház és Börtön felújított kápolnája szolgált a Roma Ifjúsági Bűnmegelőzési Program kortárssegítő képzésének utolsó állomásának helyszínéül, amelynek keretében 15 fiatal részére tartottak előadásokat a két szervezet kollégái. A büntetés-végrehajtási intézet nevelő tisztjének előadása nem csak a vonatkozó jogszabályi környezet ismertetésére terjedt ki, hanem a fiatalok tájékoztatást kaptak a műemlék épület történetéről, sajátos építészeti jellegéről, a fogvatartottak életéről, végül pedig az intézet társadalmi re-integrációs, valamint nevelési és oktatási tevékenységének sikereiről és esetleges kudarcairól is. A Balassagyarmati Törvényszék részéről dr. Mészáros Gábor, bírósági titkár egy hosszabb terjedelmű, interaktív előadás keretében beszélt hazánk alkotmányos berendezkedéséről, ennek keretében a hatalommegosztás gyakorlati működéséről, végül az igazságszolgáltatás szervezetrendszeréről, a bíróságok működéséről, a jogorvoslati rendszerről, valamint a bírói függetlenség elvéről. Az előadás rövid tájékoztatást is tartalmazott az Alkotmánybíróság és a rendes bíróságok kapcsolatáról, illetőleg az Emberi Jogok Európai Bíróságának működéséről.

A program ezt követően az épület meglát ogatásával, ennek keretében a körletek és egy cella megtekintésével folytatódott, végül pedig az intézet menzáján elfogyasztott rendhagyó ebéddel zárult.

Címke:   Balassagyarmat bűnmegelőzés törvényszék