Az EU és az ET is fellépett a halálbüntetés ellen

Szerző: VVL / mno.hu / MTI

Link: http://mno.hu/kulfold/az-eu-es-az-et-is-fellepett-a-halalbuntetes-ellen-1189409

Dátum: 2013.10.17.
A legsúlyosabb büntetés eltörlését sürgette közös nyilatkozatában csütörtökön Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője és Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára a halálbüntetés elleni fellépés európai és világnapján.

A nyilatkozatban a két politikus megerősíti, hogy ellenzik a halálbüntetés alkalmazását, s ahol csak lehet, minden adandó alkalommal hangsúlyozzák, hogy ez a büntetés szükségtelen, embertelen, kegyetlen és nem segíti elő a bűnmegelőzést.

A norvég és a brit politikus szerint biztatóan növekszik a lendület a halálbüntetés globális betiltása érdekében, úgy vélik ugyanakkor, hogy továbbra is fel kell lépni a halálbüntetés ellen, ezt bizonyítja azt is, hogy egyes országok újra alkalmazni kezdték a legsúlyosabb büntetést, helyenként több évtizedes moratóriumot szakítva meg.

„A társadalom egyes rétegeiből érkező hangok, amelyek földrészünkön is a halálbüntetés mellett foglalnak állást, azt mutatják, hogy továbbra is hangsúlyozni kell, miért ellentétes a halálbüntetés az élethez és az emberi méltósághoz való joggal” – áll a nyilatkozatban.

A norvég Jagland és a brit Ashton emlékeztetett arra, hogy mind az Emberi Jogok Európai Egyezménye, mind az Európai Unióra kötelező érvénnyel bíró Alapjogi Charta a halálbüntetés eltörlésére szólít fel, ezért minden európai országot kérnek, ahol még nem törölték a helyi jogból a halálbüntetés alkalmazásának lehetőségét, ott ezt tegyék meg.

Külön kiemelték a nyilatkozatban Fehéroroszországot, mint az egyetlen olyan országot Európában, ahol továbbra is hajtanak végre kivégzéseket, és felszólították Minszket, hogy az eltörlés első lépéseként mihamarabb rendeljen el moratóriumot a halálbüntetések végrehajtására.

Címke:   Európa halálbüntetés külföld