Börtönök, melyekből nem lehet megszökni

Szerző: Metropol

Link: http://www.metropol.hu/mellekletek/lakoter/cikk/1329088

Dátum: 2015.06.10.
A világ legbiztonságosabb börtöneként az Egyesült Államokban, Colorado államban található ADX Florence-t szokták emlegetni.

Ebben a maximális biztonságú büntetés-végrehajtási intézményben csak a legveszélyesebb bűnözőket őrzik. A börtönt azután építették meg, hogy az 1980-as években több amerikai börtönből is megszöktek rabok. A komplexumot 1994-ben nyitották meg, jelenleg mintegy 410 rabot őriznek benne. A rabok börtönbeli életük nagy részét a cellájukban töltik: egy héten csak 5 órányi személyes „szabadidőt” kapnak, amelyre minimum három biztonsági őr kíséri el őket.

A cellák berendezési tárgyainak túlnyomó többsége betonból van kiöntve, az apró ablakok pedig úgy vannak elhelyezve, hogy csak az eget és a tető egy részét lehessen látni rajtuk keresztül, így akadályozva meg, hogy a rabok egy esetleges szökési tervhez meg tudják határozni saját helyzetüket. Ebből a börtönből még sosem szökött meg senki.

Noha már nem működik börtönként, az Alcatraz szigetén 1963-ig működő intézmény mindenképp megérdemli, hogy a legbiztonságosabb börtönök között helyet kapjon. A börtön 29 éves fennállása alatt 36 rab összesen 14-szer kísérelt meg szökést. Ezek nagy része sikertelen volt, egyedül Clarence Anglin, John Anglin és Frank Morris 1962-es kísérletéről nem sikerült kideríteni, hogy sikeres volt-e, vagy pedig a rabok meghaltak. Bizonyítottan sikeresen csak John Paul Scott menekült el, igaz, ő sem jutott messzire: San Franciscóban szinte azonnal elkapták. Az Alcatrazt végül azért zárták be, mert egyrészt a tengervíz újra és újra erodálta az épületeket, másrészt a környékbeli lakók sokat tiltakoztak amiatt, hogy a börtön szennyvizét az óceánba vezetik. Az épületkomplexum jelenleg múzeumként működik.

A párizsi La Sante börtönből ugyan néhány embernek sikerült megszöknie, ám sokkal több kísérlet hiúsult meg. A börtön 1867-ben kezdte meg a működését, azóta összesen három rabnak sikerült az épületből megszöknie. Igazi szökésnek talán nem tekinthető Léon Daudet 1927-es menekülése, aki egy hamisított kiadatási paranccsal távozott. Az első igazi szökést Jacques Mesrine hajtotta végre 1978-ban, aki korábban már több börtönből is elmenekült. Ugyanez a tett rajta kívül csak Michel Vaujour-nek sikerült 1986-ban.

A Souza Baranowski Center védelmi rendszerét az MIT tudósai tervezték. Céljuk az volt, hogy egy kiterjedt kamerarendszer segítségével az elítélteket a nap 24 órájában megfigyelés alatt tarthassák az őrök. Ide szállították ítéletének kihirdetése után az NFL-es Aaron Hernandezt idén áprilisban, aki a vád szerint meggyilkolta a fél-profi amerikai focista Odin Lloydot.

Biztonságos és félelmetes – így jellemezhető az indiai Bombayben található Ar­thur Road börtön, ahonnan még senkinek sem sikerült megszöknie. A börtön falai álítólag bombabiztosak, és a legmodernebb fegyvereknek is ellenállnak. Az intézmény szörnyűségesen túlzsúfolt. Eredetileg 800 rab őrzésére tervezték, ám napjainkban átlagosan mintegy 2000 elítéltet helyeznek el az intézményben. Egy cellában – amelyben elvileg 50 rabnak kellene laknia – általában 180-an élnek.

Szörnyű a híre a Tadmor katonai börtönnek is. A szíriai intézmény szinte teljes egészében a föld alatt található, be- és kijutni csak egy alagúton keresztül lehet. Ez a börtön híres arról, hogy az őrök a rabok legalapvetőbb emberi jogait is semmibe veszik. Az intézményt 2001-ben bezárták, ám 2011 júniusában ismét megnyitották, hogy elhelyezzenek benne 350 embert, akit kormányellenes összeesküvéssel vádoltak. 2015 májusában az Iszlám Állam fegyveresei elfoglalták, majd felrobbantották a börtönt.

Címke:   biztonság szökés kockázat statisztika külföld