130 éves a szegedi Csillag börtön

Szerző: Fotó: Frank Yvette / delmagyar.hu

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/130_eves_a_szegedi_csillag_borton/2433656/

Dátum: 2015.06.12.
100 ezernél többen raboskodtak a szegedi Csillagbörtönben 1885 óta, ami idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját.

Az ország legrégebbi, a kezdetektől fogva büntetés-végrehajtási célból működő intézménye, a szegedi Csillagbörtön idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját. Ez idő alatt 100 ezernél több elítélt töltötte hosszabb rövidebb büntetését a Csillag falai között: itt raboskodott Rákosi Mátyás, Kádár János és Szálasi Ferenc is.

A kerek évfordulón tartott pénteki ünnepségen Tasnádi László elmondta: a büntetés-végrehajtásnak nemcsak dicső múltja, hanem reményteljes jövője is van. A belügyminisztérium rendészeti államtitkára kiemelte, hogy a dolgozók előtt kiszámítható életpálya-modellt rajzoltak fel, fizetésüket július elejével 30 százalékkal emelik meg. Továbbra is nagy probléma a börtönök túlzsúfoltsága: országosan 136-, a Szegedi Fegyház és Börtön intézményeiben 140 százalékos a telítettség. A kormánynak Tasnádi elmondása szerint megvannak a fejlesztési tervei. 2019-ig – ahogy megírtuk – 6 ezer fővel növelnék új börtönök építésével a befogadóképességet. Az új Bv-intézetek lehetséges helyszíneinek nyilvánosságra hozatalát május végére ígérte a belügyminisztérium, de ezt a mai napig nem tette meg.

Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, a Csillag korábbi parancsnoka a szegedi fegyházat a BV zászlóshajójának nevezte. Az ünnepi műsort elítéltek versei és dalai tették emlékezetessé. Az ünnepre időzítve készült el az intézmény saját gondozásában A Csillagbörtön 130 éve a köz szolgálatában című könyv, amit Tikász Sándor, a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka ajánlott a jelenlévők figyelmébe. Többek között kiderül belőle, hogy 1910-ben a Csillag akkori vezetősége egy teniszpályát szeretett volna felépíttetni a börtön előtti akkor még szabad területre dolgozóiknak, ám ezt a tanács elutasította. Az ünnepség végén a parancsnoki iroda melletti helyiséget Törökfalvi Török Kálmánról, a Csillag börtön első parancsnokáról nevezték el.

A Szegedi Fegyház és Börtönben jelenleg 1585-en vannak rácsok mögött. A jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek száma 207 fő. Ebből tényleges életfogytiglanra 29 embert ítéltek.


Címke:   Szeged jubileum ünnepség emlékkönyv