Tett-program az áldozatokért és tettesekért

Szerző: tettprogram.hu / 10kerkult.hu

Link: http://www.10kerkult.hu/kobanya-mindennapok/19-buntetesvegrehajtas/7550-tett-program-az-aldozatokert-es-tettesekert.html

Dátum: 2015.06.13.
A Budapesti Fegyház és Börtönben nagy figyelmet fordítanak a fogvatartottak folyamatos képzésre, művelődésére, a szabadulásuk utáni társadalmi beilleszkedésre. Szerkesztőségünk több alkalommal is részt vett ezeken a programokon, most egy pályázati eredményről számolunk be.

 „A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje” elnevezésű, TÁMOP-5.6.3-12/1-2012-0001 azonosító számú kiemelt projekt keretében a Budapesti Fegyház és Börtönben 2015. május 18-tól 2015. június 10-ig kompetenciafejlesztő foglalkozás keretében önismereti, kommunikációs és életvezetési foglalkozáson 20 fő fogvatartott vett részt. A résztvevők segítséget kaptak énképük megerősítéséhez, saját értékeik felismeréséhez, tudatosításához, kommunikációs készségük, problémamegoldó módszereik, stressz kezelésük fejlesztéséhez, illetve széleskörű tájékoztatást kaphattak az egészséges életmóddal kapcsolatosan is.

A fogvatartottak számára egyéni és csoportfoglalkozások, humán szolgáltatások, jóvátételi programok továbbá szabadulásra felkészítő foglakozások folyamatosan valósulnak meg. A foglalkozások során egymással és az intézettel hatékonyan együttműködve jutnak el a fogvatartottak a projektbe történő bevonástól, a készségfejlesztő tréningeken át a piacképes szakma megszerzéséig. 2015. június közepétől az intézetben térburkoló szakmaképzés indul a foglalkozásokon részt vettek számára. A nyár folyamán elsajátított  tudást hasznosíthatják a büntetés-végrehajtási intézetben eltöltött idő alatt és a szabadulásukat követően egyaránt.

A foglalkozásoknak nagy jelentősége van abban is, hogy a fogvatartottak számára a tanulási folyamat, a készségek fejlesztése önbizalmat adjon és kellő motivációt nyújtson egy új élet megkezdéséhez, és a beilleszkedés is sikeresebb lehessen a szabadulást követően.

Ezek a projekt által megvalósuló programok  a reintegrációs törekvésekkel, valamint a büntetés-végrehajtás számára meghatározott, a fogvatartottak teljes munkáltatásának elősegítésével is egybeesnek.

Címke:   Budapesti Fegyház és Börtön TEtt-program