Verssel a szabadulásért

Szerző: kisalföld.hu

Link: http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/verssel_a_szabadulasert/2434104/

Dátum: 2015.06.16.
Börtön, művészet, szabadulás – ezzel a címmel zártak sikeres programot a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által kiírt bűnmegelőzési pályázat jóvoltából, a Belügyminisztérium támogatásával komplex irodalmi és művészetterápiás foglalkozásokon vehetett részt tizenöt-tizenöt elítélt a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben.

A terápiás foglalkozásokat a fogvatartottak és szabadultak, bűnelkövetők és hozzátartozóik, családtagjaik, azaz a kriminalitásban bármilyen módon érintettek társadalmi és munkaerő-piaci beilleszkedését segítő civil szervezet, a Váltó-Sáv Alapítvány munkatársai vezették.

A program célja a személyiség fejlesztése, a fogvatartottak reintegrációjának támogatása, családi kapcsolatainak erősítése, vagyis a bűnismétlés kockázatának csökkentése volt – s mindez az irodalmi alkotások segítségével.

A foglalkozásokon a fogvatartottak egy-egy novella vagy vers elemzésén keresztül több életkor és élethelyzet konfliktusait, problémáit megjelenítve, feldolgozva azonosulhattak a szereplőkkel, az olvasottak megvitatásával különböző nézőpontokból vizsgálták meg egymást és a saját helyzetüket is. A szakemberek arra ösztönözték a résztvevőket, hogy a saját gondolataikat, véleményüket kifejtsék, érvényesítsék, és ezeknek a beszélgetéseknek a hatására megtanulhattak jobban figyelni a másikra.

A művészetterápiás foglalkozásokon többek között emléktárgyakat, üdvözlőkártyákat, képeslapokat készítettek az elítéltek, amelyekkel családtagjaikat lephették meg, erősítve kötelékeiket. A művészetekkel való ismerkedés arra is alkalmat adott, hogy felismerjék: ugyanarról a témáról az embereknek különböző lehet a véleményük, így megtanulhatták egymást, illetve a véleménykülönbséget tolerálni.

Címke:   Sopronkőhida projekt kultúra reintegráció