Olaszország: Önkéntes programok a szardíniai büntetés-végrehajtási rendszerben

Szerző: JIVE

Link: https://drive.google.com/file/d/0B3A-LMQXTLqcT09acG9RemhLQVNyZGp3ZldMbnpVS09Dbkdj/view?pli=1

Dátum: 2015.06.17.
Az iglesias-i és macomer-i börtönök bezárását követően jelenleg egyetlen olyan börtön van Szardínián, amely együttműködik egyéni önkéntesekkel, illetve önkéntes szervezetekkel.

Dr. Gianpaolo Casitta, a Büntetés-végrahajtás Tartományi Hivatalának vezetője a Cellariusnak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy a büntető igazságszolgáltatás területén végzett önkéntes munka fontos szolgáltatási forma a bűnelkövetők és családjuk részére.

A önkéntes szervezetek és a börtön közötti együttműködés különböző egyezmények és jegyzőkönyvek által szabályozott, míg az egyéni önkéntesek kinevezése egy megállapodás alapján történik, amely a büntetés-végrehajtási törvény 17., illetve 78. cikkén alapul.

A 450 fős uta-i börtönben önkéntes szervezetek által működtetett programok közül példaként említhető az Associazione Socialismo Diritti Riforme (Szocializmus, Jogok, Reformok Egyesület) által vezetett Adj reményt elnevezésű tanácsadó program. Céljuk a fogvatartottak alkotmányos jogainak védelme, míg a Coordinamento Volontariato Giustizia (Önkéntes Igazságügyi Egyeztető Fórum) felelős a fogvatartottaknak és családjaiknak biztosított jogi és pszichológiai tanácsadásért.

A 67 elítéltnek helyet adó alghero-i börtön a helyi vendéglátóipari iskolával működik együtt, hogy képzési és tanulási lehetőségeket biztosítsanak a fogvatartottaknak. A börtön a Sassari Egyetemmel is megállapodást kötött, amely alapján az egyetem szakmai és konzulensi támogatást nyújt a tanulmányokhoz. Helyben is dolgoznak önkéntesek, akik jogi, egészségügyi és munkaügyi kérdésekben adnak felvilágosítást.


Az uta-i börtön


Címke:   JIVE együttműködés önkéntesek Olaszország